Šokantna priča zaraženog mladića: “Zarazio sam se koronavirusom u martu, još uvijek nisam dobro”

0

The Guardian je objavio ispovijest 27-godišnjeg Charlieja Russella koji je, prije nego što je u martu obolio od Covida-19, tri puta dnevno trčao pet kilometara.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ne radi, ne ide u izlaske, kazao je za Guardian, naprosto zato što mu 182 dana otkako se zarazio još uvijek nije bolje.

Ne radi, ne ide u izlaske, kazao je za Guardian, naprosto zato što mu 182 dana otkako se zarazio još uvijek nije bolje.

“Da sam znao da ću biti ovako bolestan, u martu bih sve uzeo puno ozbiljnije. Ali, sve što smo tada čuli bilo je da, ako se zaraziš a mlad si, najvjerojatnije uopće nećeš imati simptoma. Ili ćeš biti bolestan nekoliko sedmica i to će biti to.”

Russell danas ima bolove u prsima, nepodnošljive migrene, teške gubitke daha, vrtoglavice i iscrpljenost. Riječ je o nizu simptoma “dugotrajnog covida”, stanja za koje je Public Health England početkom avgusta utvrdio da od njega pati 3366 Britanaca u svojim 20-im godinama.

Guardian primjećuje da je u aprilu od Covida bilo bolesno 3325, da je činjenica da su ljudi mlađi od 40 puno manje u opasnosti da umru od Covida, ali primjećuje i to da na oboljele u dobi između 20 i 29 godina otpada čak 28 posto novozaraženih.

Charles Shepherd, medicinski savjetnik dobrotvorne organizacije ME Association, komentirao je takvo stanje:

“Postoji rizik za mlade da, ako se oni zaraze, moguće neće završiti u bolnici, ali bi ih bolest mogla iscrpiti post-covid sindromom. To se većini neće dogoditi, ali je rizik stvaran kod znatne manjine.”

Organizacija koju on savjetuje inače se bavi mijalgičnim encefalitisom, odnosno sindromom hronične iscrpljenosti.

Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na Kraljevskom koledžu London, rekao je za članak da od sindroma dugotrajnih simptoma covida pati oko 600.000 ljudi. Otkrio je dalje da 12 posto oboljelih simtome osjeća duže od 30 dana, a da jedan od 200, odnosno pola posto oboljelih, simptome osjeća duže od 90 dana.

Russell je obolio 14. marta.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )