Snimljen čovjek koji je ubio Nemcova u Moskvi (VIDEO)

0

Ruska televizija “LifeNews TV” objavila je video snimak bijelog automobila, u kome su navodno bili osumnjičeni za ubistvo opozicionara Borisa Nemcova.

Kako navodi ta televizija, kamere su snimile automobil u 23.39 sati, samo dva minuta pošto su nepoznati napadači ispalili nekoliko metaka u Nemcova. Mediji navode da je na njega pucano iz automobila u centru Moskve.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je danas saučešće Dini Ejdman, majci opozicionog lidera Borisa Nemcova (55) koji je sinoć ubijen u centru Moskve.

– Primite moje najdublje saučešće za nenadoknadiv gubitak. Iskreno dijelim tugu koja Vas je zadesila? – naveo je Putin u telegramu, objavila je Kancelarija ruskog predsjednika.

Policija je saopćila je da je političar ubijen pištoljem “makarov”, i dodala da se očigledno radi o planiranom napadu, kada je on šetao u društvu jedne žene.

– Lokacija i vreme napada jasno upućuju na to da je ovo organizirani napad. Nemcov je u pratnji prijateljice išao ka njegovom stanu. Oni su tačno znali rutu njegovog kretanja – navodi policija.

Napadači su, kažu organi reda, poslije napada pobjegli ulicom Baljšaja Ordinka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još se nije oglasilo povodom snimka koji se pojavio na internetu.

Policija je saopćila da je ovaj napad politički motiviran, ali ne isključuje i mogućnost da se radi o osveti radikalnih islamista.

Nemcovu je prijećeno smrću nekoliko puta zbog njegovih komentara o ubistvu karikaturista lista “Charlie Hebdo” u Parizu.

Odobrena šetnja posvećena ubijenom Nemcovu

Moskovske vlasti dozvolile su da sutra bude održana šetnja posvećena Borisu Nemcovu, opozicionom lideru ubijenom prošle noći.

Organizatori opozicionog protesta “Proleće” otkazali su zbog ubistva Nemcova protest predviđen za sutra i saopštili da namjeravaju da organizuju šetnju, ali su moskovske vlasti prvobitno odbacile takvu mogućnost. Međutim, kasnije je marš dozvoljen.

“Dali smo odobrenje za održavanje tog događaja”, rekao je za RIA “Novosti” jedan zvaničnik grada Moskve, i dodao da će okupljeni proći kroz centar Moskve i preći preko mosta blizu Kremlja gdje je Nemcov ubijen.

Nemcov je ubijen kasno sinoć, u blizini Kremlja, dok je šetao sa svojom poznanicom. Na njega je pucano iz automobila dok je prelazio preko mosta.

Ruski Istražni odbor je u današnjem saoštenju ocijenio da je ubistvo Nemcova “pažljivo planirano”, prenosi AFP.

“Nema sumnje da je ovaj zločin pažljivo planiran, kao i mjesto izabrano za ubistvo na mostu, odmah pored Kremlja”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je za ubistvo najvjerovatnije upotrijebljen pištolj tipa “makarov”, a na licu mesta su pronađene čaure od devet milimetara različitih proizvođača, što otežava utvrđivanje njihovog porijekla.

Prema saopštenju, svjedoci ubistva već su ispitani.

Osim političkog motiva, vlasti ispituju i ostale moguće motive za ubistvo opozicionara.

Ispituje se mogućnost da se radi o djelu islamskih ekstremista, pošto je Nemcov dobijao prijetnje poslije ukazivanja podrške satiričnom francuskom nedjeljniku “Šarli ebdo” nakon napada izvršenih početkom januara u Parizu.