Smrt porodilje i bebe u Zenici: Stigli preliminarni nalazi obdukcije

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona dobilo je preliminarne nalaze obdukcije preminule porodilje i njene bebe.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba saopćila Mirna Poljac, glasnogovornica ove institucije, tačan i neposredan uzrok smrti preminule H.A. nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza patohistoloških tkiva uzetih od preminule.

„Makroskopski nalaz koji je utvrđen pregledom organa preminulenajvjerovatnije pokazuje da se radi o zatajenju srca i pluća uslijed embolije pluća koja se razvila u toku poroda i nakon poroda“, istaknula je Poljac.

Za novorođenče je, pak, utvrđeno da je u pitanju zatajenje srca i pluća izazvano asfikcijom i nedostatkom kisika.

Podsjećanja radi, 25-godišnja porodilja i jedno njeno novorođenče preminuli su u noći s utorka na srijedu u zeničkoj bolnici nakon poroda. Druga beba je preživjela.

[pullquote align=”right”] Smrt majke i bebe nastupila je na Porođajnom odjelu Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju, a obdukcija je zatražena u skladu sa zakonskim propisima.[/pullquote]

Od Muamere Šehić, glasnogovornice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS), gdje je smještena druga beba, jučer je njeno stanje bilo zadovoljavajuće, ali je bila pod stalnim nadzorom ljekara. Još uvijek čekamo odgovor za njeno današnje stanje.

Radiosarajevo.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.