Smijenjena predsjedavajuća Skupštine ZDK-a

Dva dopredsjedavajuća u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona razriješili su predsjedavajuću Draženku Subašić. Tim povodom Subašić je s nekoliko članova Kolegija Skupštine održala konferenciju za novinare, rekavši kako se radi o nezakonitom i neustavnom činu te da zbog ponašanja aktualne većine u Kantonu, rad Skupštine može biti blokiran.

Draženka Subašić više nije predsjedavajuća Skupštine ZDK-a, a odluku o njenom razrješenju donijeli su dopredsjedavajući Jasmin Duvnjak i Ivo Tadić. U Demokratskoj fronti, čija je članica Subašić, ovaj potez smatraju demonstracijom sile vladajuće većine u Skupštini, koju čine SDA, SBB i HDZ BiH.

“Ta smjena je potpuno je nezakonita i nelegitimna jer je u suprotnosti s Amandmanom 19. Ustava ZDK-a, a samim tim i s Ustavom FBiH i Poslovnikom o radu Skupštine ZDK-a”, tvrdi Mithat Delić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Skupštini ZDK-a.

Klub zastupnika SDP-a u Kantonalnoj skupštini dijeli ovaj stav, odluku smatra neprihvatljivom te osuđuje potez dvojice dopredsjedavajućih.

“Ako poštujemo demokratske principe i želimo graditi ovu državu, trebamo voditi računa da – ako nam je premijer iz jednog naroda, da nam predsjedavajući Vijeća ili Skupština bude iz drugog. Ova parlamentarna većina to ne želi i želi da jedinu žensku osobu u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti smijeniti, i to bez razloga na protuzakonit i protuustavan način”, kazao je Munib Husejnagić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini ZDK-a.

Ranije su dopredsjedavajući Duvnjak i Tadić pismeno zatražili od predsjedavajuće da se povuče s ove pozicije jer su smatrali da nije logično da Skupštinom predsjedava članica opozicione stranke. Subašić nije prihvatila njihovu sugestiju jer je, kako je istakla na konferenciji za novinare, smatrala da se i pri razrješenju, kao i pri imenovanju na ovu poziciju mora poštovati Poslovnik o radu Skupštine.

“Održali su jučer sastanak na kojem su odlučili da me razriješe i imenovali su gospodina Duvnjaka za novog predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a. Nije mi jasno na koji način oni misle sprovesti tu odluku s obzirom na to da sastanak koji je sazvan s tim dnevnim redom smatram nelegitimnim jer se odluke o ovom pitanju donose isključivo dogovorom”, kaže smijenjena predsjedavajuća Skupštine ZDK-a.

Članovi Kolegija Skupštine iz stranaka koje čine vladajuću većinu danas nisu željeli komentirati ovu situaciju, najavljući da će to učiniti narednih dana. Skupštinske opozicione stranke, pak, najavljuju da će iskoristiti sve raspoložive mogućnosti da zaštite zakonitost i ustavnost u funkcioniranju zakonodavne vlasti u ZDK-u.

Možda vam se svidi

Leave A Reply