Smije im se cijeli svijet: Imaju -2 boda u kvalifikacijama za Euro

0

Uefina kazna je djelomično poništena te Sportski arbitražni sud zbog nereda na utakmici Srbije i Albanije oduzeo tri boda i pobjedu koju joj je dodijelila ranije Uefa

Sportski arbitražni sud (CAS) poništio je odluku Uefe u ‘slučaju dron’ te Albaniji dodijelio pobjedu 3-0 i Srbiji potvrdio oduzimanje tri boda! Iznenađujuća je to odluka CAS-a kojom Srbija definitivno ostaje bez Europskog prvenstva, a Albanija postaje glavni konkurent Portugalu za prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini I za Europsko prvenstvo.

Podsjetimo, sredinom listopada prošle godine u Beogradu su se u kvalifikacijama za EP susrele Srbija i Albanija, a na tribinama, ali i na travnjaku bio je pravi kaos. Bilo je tu svega osim nogometa. Počelo je pirotehnikom, nastavilo se dronom s albanskom zastavom koja je letjela iznad glava nogometaša, a završilo ulaskom navijača na teren te prekidom utakmice.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Uefa je desetak dana nakon utakmice donijela odluku da Srbiji dodijeli pobjedu 3-0, ali joj je automatski oduzela i tri boda. Uz to oba saveza dobila su i novčanu kaznu, a Srbija i zabranu igranja pred svojim navijačima u dvije utakmice. Albanski savez odmah se žalio, a žalba je sada jednim dijelom i prihvaćena na Sportskom arbitražnom sudu.

CAS je ostavio na snazi financijsku kaznu od 100.000 eura, ali za lošu je organizaciju kažnjen nogometni savez Srbije. To znači da se Albanija s ovom pobjedom i nova tri boda izjednačila s Danskom te sada ima 10 bodova i utakmicu manje od prvog Portugala, ali i Danaca. Srbija je tako sada posljednja s -2 boda i izgubila je sve šanse za plasman na Europsko prvenstvo. Do kraja kvalifikacija ostale su još tri utakmice.

Rama: Pravda!; Vučić: Sramota

Odmah nakon objave CAS-a reagirali su i premijeri obje države. Albanski je, naravno, oduševljen.

‘Supeeer! Ovo je europska pravda! Tri boda za ‘crveno-crne’ u Beogradu’, napisao je premijer Albanije Edi Rama na Twitteru.

S druge strane potpuno drugačije raspoloženje.

‘Europska pravda po tko zna koji put se pretvorila u svjetsku nepravdu. Oni koji su incident izazvali su nagrađeni, a žrtva je kažnjena. Odluka CAS-a je sramota za europsko pravo, pravdu i predstavlja pravu uvredu za sve normalne ljude’, odgovorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.