Smanjen broj ilegalnih ulazaka u BiH, radovi na objektima u Bihaću i Ušivku

Operativni štab za pitanja migracija u BiH održao je danas u Sarajevu redovni sastanak na kojem je razgovarano o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koje se nalaze na teritoriji BiH.

Konstatovano je da je situacija sa migrantima znatno poboljšana, prvenstveno zbog pojačane kontrole i nadzora granice, čime je smanjen broj ilegalnih ulazaka u BiH. Stoga je zaključeno da će se i ubuduće nastaviti sa ovim mjerama, kao i slanje pojačanja Graničnoj policiji BiH iz drugih policijskih agencija.

Od početka godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 12.752 migranta, a procjene nadležnih agencija su da se trenutno na prostoru Unsko-sanskog kantona nalazi oko 1.500 migranata.

U toku su građevinski radovi u prihvatnim centrima u Bihaću, gdje se vrši sanacija krova, postavljanje stolarije i izgradnja vanjske ograde, čime će se poboljšati uslovi za boravak migranata koji se trenutno nalaze u ovom centru, a istovremeno se vrši rekonstrukcija objekta u Ušivku kod Sarajeva. Zaključeno je da se nastave aktivnosti na opremanju i stavljanju u funkciju objekta Agrokomerca kod Velike Kladuše, dok će u objektu Sedra kod Cazina u naredne dvije sedmice biti prošireni kapaciteti za prijem do 400 migranata iz najugroženijih kategorija, odnosno porodica sa djecom.

Možda vam se svidi

avatar