Slovenija poslala dodatnih hiljadu policajaca na granicu s Hrvatskom zbog migranata

U akciji koja će trajati do petka policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva

Slovenija je na granici s Hrvatskom rasporedila dodatnih više od hiljadu policajaca zbog povećanog priliva migranata tzv. balkanskom rutom, objavio je danas policijski dužnosnik.

U zadnje dvije sedmice primjećuje se povećani broj ilegalnih migranata na balkanskoj ruti, rekao je novinarima zamjenik glavnog ravnatelja policije Jože Senica, prenosi “Avaz“.

Policija će pojačati nadzor na dijelovima granice u nadležnosti policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto i Koper, koje su i inače najizloženije ilegalnim prelascima, prenosi Hina.

– U akciji koja će trajati do petka policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva i kao dosad pomagat će joj pripadnici vojske – rekao je Senica.

Govoreći o ilegalnim migracijama, premijer Janez Janša je sinoć najavio da će njegova vlada postrožiti politiku prema ilegalnim migrantima nakon odluke evropskog suda da ne postoji kolektivno pravo na azil.

Time je doveo u pitanje odluku bivše vlade o pristupanju Slovenije tzv. Marakeškom sporazumu.

– Neke su stvari puno lakše nakon što je Evropski sud za ljudska prava donio različito tumačenje prava na azil od naših slovenskih sudova – kazao je Janša televiziji NOVA24.TV.

Možda vam se svidi

Leave A Reply