Slovenija iz budžeta EU povukla tri milijarde eura više nego što je u njega uplatila

Tvrdnja da su zadnje dvije “ljevičarske” vlade Mire Cerara i Marjana Šareca do sada uspjele povući manje od petine sredstava za koheziju dodijeljenih Sloveniji u srednjoročnoj finansijskoj perspektivi 2014–2020. bile su u centru kampanje oporbene konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše pred izbore za Evropski parlament, uz njenu protivmigrantsku retoriku i upozorenja o prevelikoj javnoj potrošnji, te razvojnom zaostajanju dijelova države u kojoj je BDP po glavi samo 70 posto evropskog prosjeka, za razliku od “metropolitanske” ljubljanske regije.

U EU budžetu učestvuje 0,3 posto

S obzirom da je jedna od manjih evropskih država članica, Slovenija u evropskom budžetu učestvuje sa oko 0,3 posto, što je godišnji doprinos od približno 400 miliona eura, a u dosadašnjih je 15 godina članstva uprkos razvoju zadržala poziciju neto-primateljice sredstava iz evropskih fondova jer iz njih više dobije nego u njih uplati, prenosi “Hina”.

Za period 2014–2020. Sloveniji je pripalo 1,7 milijardi eura iz naslova zajedničke evropske politike, te 3,3 milijarde iz kohezijskih sredstava. Zajednička kohezijska i poljoprivredna politika zato je u centru njenog zanimanja, ali ta se sredstva u finansijskoj perspektivi EU-a 2021-2027. smanjuju, posebno ona za poljoprivredu i ruralni razvoj s čime ni sadašnja vlada nije zadovoljna, a i raspoloživa kohezijska sredstva smanjuju za 11 posto.

Možda vam se svidi

avatar