7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Slab priliv sredstava koja pripadaju Kaknju, a uz to, da muka bude veća, i umanjenje u iznosu većem od 300.000 KM

Iz godine u godinu, i to postaje redovna praksa, Kakanj ne može ostvariti čak ni onu dobit koja mu prema zakonskim propisima pripada, a zaslužuje puno više od toga obzirom na obim i intenzitet industrijske djelatnosti koja se odvija na ovim prostorima, te na razmjere zagađenja, devastacije prostora itd.

Kontinuirano kasne, i to poprima veoma zabrinjavajuću dimenziju, sredstva koja se Kaknja moraju isplaćivati za aerozagađenje. Ova sredstva Termoelektrana Kakanj redovno, kako je zakon propisao, uplaćuje Federalnom fondu za zaštitu okoliša koji uzima jedan dio, a drugi prebacuje Zeničko-dobojskom kantonu koji opet uzima svoj dio, i na kraju i taj jedan dio koji bi trebao doći do Kaknja kasni.

Kontinuirano kasne i sredstva od koncesija koja Zeničko-dobojski kanton ubire na području Kaknja, a koja jednim dijelom pripadaju Općini Kakanj. Dakle, kakanjski privredni subjekti redovno uplaćuju naknade za koncesije Zeničko-dobojskom kantonu koji uzima jedan dio koji mu po zakonu pripada, a dio koji treba isplatiti Općini Kakanj je u velikom zakašnjenju.

Najnovija odluka Ministarstva za finansije F BiH o promjeni formule za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza Kaknju je donijela budžetsko umanjenje pomenutih prihoda u iznosu većem od 300.000 KM.

Sve ovo proizvodi probleme u budžetskom poslovanju Općine Kakanj od koje se, razumljivo, traži da redovno izvršava obaveze prema socijalnim kategorijama, izvođačima radova, studentima, učenicima, boračkim organizacijama, javnim ustanovama, sportskim klubovima…

Opravdano se postavlja pitanje dokle će trajati ovakav odnos prema Kaknju, te kakve će imati posljedice na budžetska izdvajanja Općine Kakanj, a time i na život građana Kaknja. (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO