Skupština SBK-a usvojila zakon koji omogućava povećanje paušala

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a koje omogućavaju povećanje zastupničkih paušala, potvrdio je kantonalni ministar finansija Zoran Marković.

Marković je pojasnio da ove zakonske izmjene omogućavaju da zastupnički paušal umjesto dosadašnjih 540 maraka iznose 1.080 maraka.

– Do sada je taj paušal iznosio dvije osnovice plaće, što u SBK-u iznosi 270 maraka. Zastupnici su sada izglasali izmjenu Zakona koja omogućava da taj paušal bude uvećan na četiri osnovice. Međutim, većina njih se zalaže za to da paušal bude uvećan na tri osnovice, odnosno 810 maraka, a toliko je previđeno i u proračunu – kazao je Marković.

Istakao je da će skupštinsko povjerenstvo odrediti tačan iznos paušala, a na upit je li opravdan ovakav potez zastupnika, Marković je kazao da bi to trebalo omogućiti zastupnicima veću neovisnost u njihovom radu.

– Moj stav je da oni na to imaju pravo i da bi bilo realno da imaju paušale koji će iznositi tri osnovice. Još prije dvije godine su htjeli povećati paušal i smatram da time zastupnici dobivaju veću neovisnost od političkih stranaka – kazao je ministar finansija.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a usvojene su danas bez nazočnosti novinara, na nenajavljenoj sjednici koja je održana nakon što je Skupština izabrala izaslanike u Domu naroda Federacije BiH.

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar