Skup vjernika SPC u Nikšiću, s graničnog prelaza vraćeni autobusi iz BiH

U Nikšiću se održava skup u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske, na kome se ukazuje na protivljenje usvajanju Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti. U Nikšić su, sa Ostroga, donesene i mošti Svetog Vasilija Ostroškog. Pojedini vjernici nisu uspjeli da dođu do Nikšića, autobusi su sa graničnog prelaza vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

“Sabrali smo se da se ujedinimo. Radosni smo i kada imamo nevolja i teškoca, a imamo ih i danas jer trpimo nepravdu ali se tješimo Svetim Vasilijem koji je sve muke nosio krijepko ali i hrabro štiteći narod i crkve i objedinio narod oko crkve i vjere. Ako neko udari na hram udario je na sve. Molimo se gospodu da urazumi sve one koji su oko srca stavili zlu namjeru”, rekao je je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Jedan broj ljudi koji se uputio iz bh. entiteta Republika Srpska na ovaj skup nije uspio da tamo i stigne.

“Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje”, rekao je Dodik.

I sveštenstvo Eparhije mileševske nije moglo do Nikšića.
Sveštenicima, sveštenomonasima i vjernicima Eparhije mileševske, koji su krenuli na crkveno-narodni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Čudotvorca u Nikšić nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru na graničnim prelazima Ranče Polje, Čemerno i Dobrakovo, saopštila je jutros Eparhija, a prenosi Blic.

Iz Eparhije mileševske su poručili da će ih na Saboru u Nikšiću predstavljati Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, koji je obaviješten o zabrani ulaska vjernicima i sveštenstvu.

Državni organi Crne Gore: Prenošenje mošti svetogrđe i nezakonito
Skup pod nazivom “Muž je branič žene i deteta, narod branič crkve i plemena”, organizovale su Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikčićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), u crkvi svetog Vasilija Ostroskog u Nikšiću. Za tu priliku su iz manastira Ostrog donijete mošti svetog Vasilaja Ostroskog, što je okupilo značajan broj vjernika iz Crne Gore, ali i susjednih zemalja Srbije i BIH.

Taj potez SPC izazvao je osudu državnih organa Crne Gore uz stav da je reč o “manipulaciji”, “svetogrđu”, te da je prenošenje svečevih moštiju bez prethodne saglasnosti države, nezakonito.

Na skupu nema stranačkih obilježja, ali su prisutni pojedini opozicioni poslanici.

Možda vam se svidi

Leave A Reply