20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Skraćena nastava u zeničkim školama

Zbog jučerašnje havarije u pogonu „Energetika“ kompanije „ArcelorMittal“ Zenica, Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, kako ističe ministar Mirko Trifunović, uputilo je dopis zeničkim školama u kojem im ostavljaju mogućnost da skrate časove ili potpuno obustave nastavu.

– U kontaktu smo s „Grijanjem“, čiji nam je direktor kazao da bi danas trebao biti saniran jedan kotao, a sutra i drugi. Škole, s obzirom da se još zadržala toplota prostorija, mogu procijeniti da li je potrebno skratiti časove ili obustaviti anstavu i posalati djecu kući- kaže Trifunović.

Predsjednik Aktiva direktora Elvedin Hasanbašić ističe da će već u poslijepodnevnoj smjeni časovi u gradskim školama biti skraćeni na 30 minuta.

– Prva smjena je već završila rad, ali će poslijepodnevna skartiti časove za 15 minuta. Pratit ćemo situaciju sutra, kada će, ako se stanje ne promijeni, možda biti potrebno i potpuno obustaviti nastavu.

U područnim školama u selima Babino i Arnauti već nekoliko dana, praktično od pčetka drugog polugodišta, zbog nedostatka uglja za kotlovnice, nastavni čas traje samo po 30 minuta- kaže Hasanbašić. On ističe da područne škole njegove, OŠ “Ćamil Sijarić“ iz Nemile, još imaju malo uglja, ali nije isključeno da će uskoro i oni morati kratiti časove ili obustaviti nastavu. (V.B. Avaz.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO