Škoda predstavila treću generaciju Superb

Treća generacija “Škodine” top limuzine predstavljena je na 85. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

U češkoj kompaniji tvrde da je novi superb po kvalitetu i sadržajima nadmašio sve dosadašnje modele ove fabrike.

Stilski inspirisan konceptom Vision C, novi supreb ipak izgleda konzervativnije nego što se u prvi mah mislilo. Atraktivni “izlomljeni” farovi i stop svjetla sa koncepta ustupili su mjesto konvencionalnijim svjetlosnim grupama.

Ipak, superb treće generacije ima moderniji i skladniji dizajn od prethodnika, naročito kada se posmatra zadnji dio vozila.

U “Škodi” ističu da je novi superb komforniji, prostraniji i luksuzniji u poređenju sa još uvijek aktuelnim modelom i da ima više mjesta za odlaganje prtljaga – zapremina gepeka povećana je za 30 litara, na 625 litara.

U odnosu na prethodu verziju, međuosovinsko rastojanje je poraslo za 80 mm – raspon između prednje i zadnje osovine iznosi 2.841 mm, dok je prednji prepust kraći za 61 mm. Širina u kabini u nivou laktova vozača i suvozača veća je za 39 mm, a kod putnike na zadnjim sjedištima čak za 69 mm, piše B92.

Budući vlasnici novog superba imaće na raspolaganju razne pogodnosti poput otvaranja vrata prtljažnika pomoću senzora – dovoljno je pomjeriti stopalo ispod zadnjeg branika i gepek će se automatski otvoriti, što je korisno ako su vam obje ruke zauzete ili kada je zadnji dio vozila previše zaprljan.

Novi superb je opremljen brojnim elektronskim sistemima asistencije koji doprinose većoj bezbjednosti u vožnji, kao što su adaptivni tempomat, sistem koji upozorava vozača na napuštanje saobraćajne trake kojom se vozilo kreće, upozorenje na opasnost od sudara u gradskoj gužvi, sistem koji automatski zaustavlja vozilo ako je vozač iz nekog razloga onesposobljen…

Ponuda motora obuhvata osam pogonskih agregata. Kada je riječ o benzincima, na raspolaganju su turbo-punjene jedinice zapremine 1.4, 1.8 i 2.0 litara, raspona od 125 do 280 KS.

Kupcima će biti dostupni i 1.6 i 2.0 litarski turbo-dizelaši čiji se opseg snage kreće od 120 do 190 “konja”.

U “Škodi” kažu da će najekonomičnija verzija, dizelaš Superb GreenLine, u proseku trošiti 3,7 l/100 km i emitovati samo 95 g CO2 po pređenom kilometru.

Sa izuzetkom baznog benzinca, svi ostali modeli, pored standardnog manuelnog, imaće u ponudi i opcioni mjenjač sa duplim kvačilom, dok će 4 motora biti dostupna i u verziji sa pogonom na 4 točka, uz pomoć Haldex kvačila pete generacije.

Možda vam se svidi

Comments are closed.