SKANDALOZNO Zvizdić zadužuje Kanton Sarajevo za još 30 miliona maraka!

Vlada Kantona Sarajevo se sprema na novo zaduženje kod komercijalnih banaka za pokrivanje budžetskog manjka od 20 miliona maraka, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Ministarstvo finansija KS je još u junu objavilo javni poziv, a početkom avgusta je istekao rok za prijavu banaka koje su spremne plasirati novi unosan kredit Kantonalnoj vladi.

Prema uslovima iz poziva, Vlada Kantona Sarajevo koju kontrolira Sarajevska SDA i njen predsjednik Denis Zvizdić će zadužiti građane u narednih 10 godina, a kako bi u izbornoj godini popunila rupe u budžetu. Kako bi ove godine dobili 20 miliona KM od komercijalnih banaka, Kanton će se obavezati da vrati skoro 30 miliona KM u narednih 10 godina.

Prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka ovakvo zaduživanje ima katastrofalne posljedice po ekonomiju, ono podstiče rast kamata i pad kreditne aktivnosti banaka, koje mogu novac plasirati državi i imati siguran profit. Istovremeno, Kanton Sarajevo se tako dužnički opterećuje za tekuću potrošnju, i svim budućim vladama onemogućavaju bilo kakvi razvojni planovi, prenosi NAP.

Možda vam se svidi

Comments are closed.