Skandal na televiziji NBC: Poznati voditelj suspendovan zbog lažne priče o Iraku

Televizijska stanica saopštila je da Williams u narednih šest mjeseci neće primati platu zbog poteza za koji “nema izgovora”. To će biti veliki novčani gubitak za njega, jer zarađuje oko 10 miliona godišnje.

“Briana će tokom ovog perioda zamijeniti Lester Holt. On je iznevjerio povjerenje miliona Amerikanaca koji prate vijesti televizije NBC. Njegovo ponašanje nema opravdanje i zaslužio je suspenziju. Znam da Brian voli svoju zemlju, NBC i svoje kolege i zaslužuje drugu šansu”, rekao je izvršni direktor NBC-a Steve Burke.

Williams, najgledaniji voditelj informativnih emisija u SAD-u, često je govorio o tome kako je 2003. oboren helikopter u kojem je bio sa vojnicima u Iraku. Američki vojni veterani nedavno su osporili njegove tvrdnje, a on je priznao da je njegova priča netačna i da mu je sjećanje “zamagljeno”. Prošle sedmice se javno izvinio zbog svog poteza.

“Pogriješio sam u pričanju o događajima od prije 12 godina. Želim da se izvinim. Rekao sam da sam putovao u letjelici koju je pogodila raketa iz ručnog bacača. Ja sam, ustvari, bio u letjelici iza nje”, rekao je Williams, prenosi Srna.

Predsjednica NBC-a Deborah Turness rekla je da je Williams “pogrešno protumačio” događaje iz rata u Iraku i da je njegova priča “pogrešna i potpuno neprikladna” za nekoga na njegovom položaju.

Ova laž podstakla je sumnju u Brianov kredibilitet i televizija NBC je odlučila da istraži mogućnost još laži tokom njegovih brojnih izvještaja sa lica mjesta.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona kaže da već postoje špekulacije o tome da li će se Williams ikada vratiti na posao, s obzirom na to da mu je ugled sada ovoliko narušen.

Možda vam se svidi

Comments are closed.