Sjeverna Koreja zaprijetila Americi

Američki i južnokorejski vojnici održali su u subotu veliku amfibijsku vježbu iskrcavanja na plaže koje su simulirale odbranu Južne Koreje, uslijed pojačanih napetosti i prijetnji Pyongyanga da će uništiti svoje neprijatelje. Vježba iskrcavanja i napada na istočnoj obali Južne Koreje izvedena je u sklopu zajedničkih vojnih manevara saveznika, najvećih u historiji. 

Sjeverna Koreja nazvala ih je “nuklearnim pokretima” i zaprijetila žestokim odgovorom. Napetosti na korejskom poluotoku porasle su nakon što je Pyongyang u januaru izveo četvrti nuklearni test, a prošlog mjeseca lansirao rakete dugog dometa, što je dovelo do novih sankcija UN-a. Provokacije su se nastavile prije desetak dana kada je s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa, samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo dosada najstrože sankcije.

Oko 55 američkih borbenih aviona i 30 američkih i južnokorejskih brodova sudjelovalo je u iskrcavanju kod grada Pohanga, saopćila je američka mornarica. Vojska Sjeverne Koreje objavila je da je spremna odgovoriti američkim i korejskim snagama “ultra preciznim ‘blitzkriegom’ u korejskom stilu”.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske. U ovogodišnjim manevrima sudjeluje oko 300 hiljada južnokorejskih vojnika i 15 hiljada Amerikanaca.

(index.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply