Sjećate li se sedam učenica koje su ostale trudne na ekskurziji ? Abortirale su !

Svih sedam trudnica osnovnoškolki iz Bosne i Hercegovine koje su navodno ostale trudne na nedavnoj ekskurziji su, prema riječima ginekologa i koordinatora za zdravlje Republike Srpske Nenada Babića, abortirale iz zdravstvenih razloga.

”Možete li zamisliti kako su se roditelji osjećali kad su doznali da su njihove maloljetne kćerke trudne? I to u malom selu u kojem je to sramota. Djevojčice tamo idu i u školu. Obitelji su obilježene do kraja života”, izjavio je Babić..

”Djevojčice su morale abortirati kako bi zaštitile svoje zdravlje”, rekao je doktor te dodao: ”Ovaj slučaj nije izmišljen, znao sam kako će svijet reagirati kad izađem s tim u javnost, ali htio sam ukazati na to da djeca nisu educirana niti informirana od strane škole niti od svojih roditelja.”

Iz poštovanja prema učenicama i njihovim porodicama, Babić nije odmah progovorio o ovom slučaju, koji se nadovezuje na nedovoljnu edukaciju mladih o spolnom odgoju. Pričekao je neko vrijeme te priču u javnost iznio pola godine nakon što su djevojke učinile pobačaje koji su, tvrdi Babić, bili potrebni radi zaštite njihova zdravlja.

Samo u Sarajevu, koje ima preko 300 hiljada stanovnika, prošle je godine prijavljena 31 maloljetna trudnoća.

”Zabrinjavajuće je da 13-godišnjakinje već imaju seksualne odnose. T je trend danas.Ne smijemo dopustiti da se djeca o spolnosti obrazuju na ulici. Tome ih mora podučiti škola”, zaključio je Babić.

 

Kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.