SIPA: U Siriji ratuje 80 bh. državljana

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) raspolaže operativnim informacijama da od izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku u tim državama boravi ili je boravilo između 150 i 200 bh. državljana, prenosi “Dnevni avaz”.

Više odlazaka

U odnosu na podatke s kraja prošle godine, evidentan je povećan broj, ali nije poznato da su tome razlog tačnije informacije o broju ili veći broj odlazaka bh. državljana na područje gdje ratuju terorističke organizacije Islamska države (IS), front El-Nusra i El-Kaida.

– Agencija raspolaže saznanjima da trenutno između 70 i 80 bh. državljana učestvuje u oružanim sukobima na tom ratištu – rekla nam je Kristina Jozić, portparol SIPA-e, dodajući da se radi o podacima operativnog karaktera koji su promjenljivi.

jozic

Jozić: Promjenljivi podaci

Kada je riječ o broju nastradalih, posljednji podaci Tužilaštva BiH govore da je blizu 30 osoba nastradalo u direktnim borbama na sirijskom ratištu.

Policijski strukture iz BiH vjeruje da je taj broj mnogo veći, jer se za mnoge bh. mladiće i ne zna da se nalaze na ratištima u Siriji niti njihove porodice uopće imaju podatke šta je s njima.

Dio koalicije

Bosna i Hercegovina dio je globalne koalicije u borbi protiv terorista Islamske države, a SIPA je nedavno formirala i Specijalni tim za borbu protiv terorizma, koji će ostvarivati usku saradnju s partnerskim agencijama u BiH, ali i zemljama regiona. Zbog javnog vrbovanja na terorističke aktivnosti, u Sudu BiH traje suđenje Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH, dok operativni podaci SIPA-e govore da se jedan od najtraženijih terorista na svijetu Nusret Imamović i dalje nalazi na sirijskom ratištu.

U Ukrajini ratuje pet državljana

Na ukrajinskom ratištu, prema podacima SIPA-e, nalazi se ukupno pet bh. državljana, ali su i ovi podaci promjenljivog karaktera te se, također, vjeruje da je ovaj broj mnogo veći. Riječ je o dobrovoljcima koji se bore na strani proruskih snaga.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.