SIPA pretresla zgradu ambasade BiH u Parizu

Djelujući po nalogu Tužilaštva BiH, istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal i policijski djelatnici SIPA pretresili su zgradu Ambasade BiH u Parizu.

Aktivnosti su provedene kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva “CD”, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

“Tužiteljstvo BiH je provodeći ovu istragu po ovom predmetu došlo do saznanja i dokaza da jedan uposlenik MVP BIH diplomatsko-konzularnog predstavništva u Francuskoj, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima na način da je izdavao dozvole za booravak i ostala dokumenta većem broju osoba, uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH koja su činila kaznena djela na području Francuske.” – rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH

U okviru ove akcije uhapšen je Velid Hamdičević koji je obavljao poslove savjetnika za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Paizu. On je slobode lišen u jučer u Sarajevu, stavljen pod nadzor i onemogućen mu je pristup bilo kakvim službenim dokumentima i aktima.

“Postupajuća tužiteljica za organizovani kriminal u stalnom je kontaktu sa timom koji radi na terenu te je u ovom predmetu ostvarena značajna saradnja sa SIPOM i MVP BiH.”- dodaje Grubešić.

Ministar vanjskih poslova BiH je po dojavi o uhićenju izjavio da se radi zajedničkoj akciji francuskog i BIH tužilaštva, koja je vođena u tajnosti prethodnih sedmica i mjeseci.

” Ministarstvo vanjskih poslova BiH je bilo uključeno u ove aktivnosti u posljednje vrijeme i u okviru vlastitih nadležnosti poduzelo određene radnje koje su bile neophodne za uspješno okončanje spomenute akcije.” – rekao je na pressici Crnadak.

Ovo ministarstvo neće tolerisati ni najmanje oblike korupcije – ističe Crnadak i objašnjava da je usmeno obavješten o hapšenju.

“Kako sam obavješten usmeno , radi se o nezakonitom izdavanju dokumenata i nezakonitom omogućavanja putovanja i boravka za veći broj osoba što predstavlja jednostavno jedan apsolutno neprimjeren i apsolutno neprihvatljiv čin za nekoga ko radi u državnoj službi a posebno ko predstavlja zemlju u svijetu.”- zaključuje Crnadak.

Navodi Crnadak da će MVP-a BiH nakon zvaničnog obavještenja od Tužiteljstva BiH započeti proceduru donošenja odluke o suspenziji spomenutog državnog službenika. U okviru Akcije “CD” pripadnici SIPE pretresli su više lokacije u devet gradova,i izuzeli određene predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.


(TV1)

Možda vam se svidi

Comments are closed.