Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorisati

Kako za svako oboljenje, tako je i za rak testisa važno rano dijagnosticiranje bolesti što je ključno za uspješno izlječenje.

Brojna istraživanja dokazala su da je rak testisa uglavnom zloćudan te da je stopa preživljavanja tokom pet godina bila otprilike 99%. Polovina slučajeva raka testisa bilježi se kod muškaraca u dobi od 20 do 35 godina.

Kako prepoznati simptome?

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu.

Rijetko se pojavljuje i torzija testisa uz jake bolove, a znaci da je bolest uznapredovala mogu biti i kratkoća daha, krvavi iskašljaj, te rijeđe glavobolje i bolovi u kostima.

Na bolove u donjem dijelu trbuha ne treba odmahivati glavom jer mogu biti još jedan simptom pa je potrebno uputiti se doktoru kako bi se na vrijeme otkrio uzrok boli.

Smatra se kako bi muškarac svakih mjesec dana trebao obaviti samopregled. Preporučuje se to napraviti nakon tuširanja kada je koža skrotuma opuštena. Opipajte nježno svaki testis, a ako primjetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška ili trešnje, obratite se doktoru.

Promjene oblika i veličine testisa također ne bi smjeli zanemariti. Uz učestale samopreglede znat ćete prepoznati promjene na testisima. Ne treba značiti da je svaka promjena i simptom raka testisa, može biti riječ i o upali ili posljedicama ozljede, ali svakako je dobro otići doktoru na pregled kako biste isključili strahove da je riječ o najgorem.

Možda vam se svidi

Leave A Reply