Simptomi leukemije često su jedva primjetni – ovih 15 ne smijete zanemariti

Simptomi leukemije i srodnih poremećaja koštane srži su tipični i za mnoge druge bolesti. Neke vrste leukemije ne prouzrokuju nikakve simptome dok bolest nije već u odmaklom stadiju, a ponekad čak niti tada.

Obratite pozornost na sljedeće simptome.

Obratite pozornost na sljedeće simptome.

1. Umor i opća slabost
Ovo su vjerojatno najuobičajeniji simptomi leukemije, a uzrokuje ih anemija (smanjeni volumen crvenih krvnih zrnaca). Ovi simptomi se s vremenom pogoršavaju kako bolest napreduje.

2. Kratakoća daha
Kako se slabost i umor pojačavaju tako se pojavljuju i drugi simptomi – jedan od njih je kratkoća daha koja proizlazi iz anemije ili, u mnogo rjeđim slučajevima, maligne tvorevine u prsnom košu. Pojavljuju se poteškoće s disanjem, osoba lako ostaje bez daha, a problem može stvarati i pokušaj da pređete s jedne strane sobe na drugu.3. Česte i spontane modrice
Neobjašnjiva pojava modrica bez prethodne fizičke ozljede jedan su od brojnih simptoma leukemije. Neuobičajene modrice rezultat su niskog broja trombocita ili problema sa zgrušavanjem krvi. Modrice nastaju spontano i mogu biti bilo gdje na tijelu, ali obično se pojavljuju na udovima – rukama i nogama.

4. Neobjašnjivo krvarenje
Slično kao i kod modrica, moguća je pojava spontanog krvarenja iz nosa, u desnima, crijevima, plućima ili na glavi. Uzrok je nizak broj trombocita, a može biti i problem sa zgrušnjavanjem krvi koji upućuje na akutni oblik leukemije.

5. Petehije (male, crveni potkožni podljevi)
Mrlje koje možda nećete primijetiti zbog njihove veličine, bezbolnosti i zbog toga što su obično smještene u području gležnjeva, ukazuju na nizak broj trombocita i jedan su od simptoma leukemije. Najčešće se pojavljuju oko gležnjeva jer tijekom dana gravitacija uzrokuje nakupljanje tjelesnih tekućina u dnu ekstremite 6. Natečene i uvećane desni
Premda se porast tkiva desni oko zuba (hiperplazija gingive) kao symptom javlja kod manjeg dijela pacijenata koji boluju od akutne leukemije, svejedno se radi o jednom od najočitijih simptoma ove bolesti. 7. Osjećaj punoće i nadutosti
Jedan od znakova kronične, a ponekad i akutne leukemije je povećana slezena – stanje koje često uzrokuje gubitak apetita.

“Dovoljno je da pojedete vrlo malu količinu hrane i osjećat ćete se pretrpano zbog pritiska koji slezena radi na želudac”, objašnjavaju liječnici.

8. Nelagoda i bol u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine
Povećana slezena može u slučaju leukemije uzrokovati neugodu ili oštru bol. Budući da je slezena smještena u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine, tamo se pojavljuje i bol. 9. Povišena temperatura i zimica
Groznica i zimica obično se javljaju samo u četvrtini slučajeva akutne leukemije i gotovo nikada u slučajevima kronične leukemije. S druge strane, česte pojave blago povišene temperature obično ukazuje na infekciju i oslabljen imunološki sustav, što može biti povezano s leukemijom.

10. Noćno znojenje
Noćno znojenje često je posljedica infekcije koja može biti povezana s leukemijom.

„Događa li vam se da se često budite mokri na plahtama natopljenima znojem posjetite svog liječnika“, upozoravaju liječnici.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply