SIM kartice odlaze u historiju. Evo šta će ih zamijeniti (FOTO)

Kompanija Apple intenzivno radi na kartici koja će u potpunosti zamijeniti SIM kartice. Predstavljanjem najnovijih tableta iPad Air 2 i mini 3, div iz Kupertina je korak bliže ostvarenju svojih ciljeva

SIM kartice koje mobilni telefoni koriste još od prvih modela, uskoro bi mogle da postanu prošlost. Poznato je da čuvena kompanija Apple “mrzi” SIM kartice još od kada je napravila prvi iPhone, a sada je sa novim tabletima iPad Air 2 i mini 3, Apple po prvi put počeo da koristi novu vrstu SIM kartice.

Foto: sxc.hu / surely

Svaki put kada se Apple “poigrao” sa SIM karticama, unijeo je značajan napredak na ovom polju. Na originalnom iPhone-u koji se pojavio 2007. godine, SIM kartici se moglo pristupiti jedino kada se iglica gurne u rupicu koja se nalazila sa strane, i tada se izbaci ležište u kojem se nalazila kartica. Danas, taj princip koristi ogroman broj uređaja, a tada se smatralo čistom ludošću.

Div iz Kupertina je na originalnom iPad-u koji se pojavio 2010. godine predstavio i micro-SIM, karticu koju danas takođe koristi veliki broj mobilnih telefona. U početku je bio problem sa kompatibilnošću, ali je danas ona najnormalnija stvar. Isti slučaj je i sa nano-SIM karticom koja se pojavila na iPhone-u 5.

Foto: Flickr/ Brett Jordan

Apple-ovo mjesto na tržištu daje mu nevjerovatne moći nad operaterima. Za sada “Apple SIM” podržava mali broj operatera, uglavnom onih najvećih kao što su AT&T, T-Mobile i Sprint. Vidjećemo da li će Apple u narednom periodu uspjeti i sa “Apple SIM” karticom, ali ideja kao ideja zaista zvuči primamljivo.

 

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Možda vam se svidi

Comments are closed.