Sigurnost rada u jamama prioritet

Predsjednik federalnog rudarskog sindikata, Sinan Husić posjetio je danas Rudnik mrkog uglja Zenica kako bi se upoznao o stanju sigurnosti jamskih kapaciteta povodom dvije nesreće koje su se dogodile u posljednjih desetak dana u pogonu Stara jama,a u kojima je povrijeđeno 5 rudara.

Rudnik Zenica mora imati poseban tretman,a ulaganje u nabavku opreme, repromaterijala i zaštitnih sredstava treba da bude prioritet, kazao Husić za RTV Zenica.  To se odnosi kako na Upravu preduzeća, tako i na vladajuće društvo koncern Elektroprivrede BiH.

Prema njegovim riječima,Rudnik Zenica bi u drugoj polovini godine mogao imati bolju poziciju jer se očekuje početak rada širokog čela u jami Raspotočje.

Kada je u pitanju problematika izmirenja obaveza za zdravstveno osiguranje od toga ne treba bježati pri čemu su neki rudnici  trenutno u povoljnijem položaju, podsjetio je Husić.

Dodao je da, pri tome ne smije biti ugrožen dostignuti nivo standarda uposlenih u rudnicima. Trenutna proizvodnja u 3 kapaciteta Rudnika Zenica,Stara jama,Raspotočje i Stranjani, nedovoljna je za izmirenje svih obaveza prema radnicima, ali se poboljšanje stanja očekuje u drugoj polovini godine, kada je planirano puštanje u funkciju širokog čela u jami Raspotočje.

Možda vam se svidi

avatar