Signal iz Rusije: Milorad Dodik dobio vjetar u leđu u protivljenju NATO integracijama

0

Ovim potezom Lavrov je dao dodatni vjetar u leđa politici Milorada Dodika i RS-u

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je da Moskva cijeni politiku vojne neutralnosti Beograda, ukazujući da pojedine balkanske zemlje protiv volje većine svojih građana padaju pod uticaj NATO-a, što, kaže, nije slučaj i sa Srbijom.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Što se tiče pokušaja integracije svih balkanskih država u NATO, negativan stav Moskve prema tim destruktivnim naporima je poznat i zato pozdravljamo suverenu liniju Srbije prema održavanju vojne neutralnosti. Nažalost, nema puno njenih susjeda koji su u stanju da se odupru spoljnom pritisku i protiv volje većine građana prilaze Sjevernoatlantskom savezu”, ukazao je Lavrov, prenosi Srna.

On je naglasio da Beograd ostaje vodeći partner Rusije na Balkanu, mada je, istovremeno, Moskva otvorena za postepeni razvoj odnosa sa svim drugim balkanskim zemljama, prenose beogradski mediji.

Ovim potezom Lavrov je dao dodatni vjetar u leđa politici Milorada Dodika i RS-u, budući da je u NSRS-u donesena odluka o vojnoj neutralnosti tog entiteta, iako ta odluka nema nikakvu težinu na međunarodnom planu.