Šifre odlaze u historiju, zamijenit će ih emoticoni

Grupa istraživača sa Univerziteta u Plymouthu je kreirala sistem koji bi mogao zamijeniti tradicionalni pristup šiframa s fotografijama, kodovima i lako pamtljivim obrascima. Sistem kojeg su nazvali GOTPass temelji se na onom koji koriste Android uređaji za otključavanje ekrana te emocijama .

Tako ćemo ubuduće umjesto šifre na ekranu prstom prvo “nacrtati” samo nama poznatu liniju. Nakon toga će se na ekranu pojaviti lista od 16 različitih emoticona, a mi ćemo izabrati dva emoticona koje smo ranije postavili. Ako smo izabrali tačne pojavit će se jednokratni kod kojeg ćemo iskoristiti za prijavu u sistem.

Za razliku od drugih sistema koji koriste dvostruku autentifikaciju GOTPass ne zahtijeva upotrebu dva uređaja. Cijeli proces se odigrava unutar stranice za logiranje u željenu aplikaciju, internetsku stranicu ili telefon.

Istražitelji preporučaju ovaj sistem za usluge kao što je internetsko bankarstvo, kojem često pristupamo na mjestima gdje imamo pristup samo jednom uređaju.

Prilikom testiranja GOTPassa, hakeri su uspjeli “provaliti” u sustav 23 puta iz 690 pokušaja, pa i sami priznaju kako je ovo dobar način prijave koji zaustavlja 97 posto mogućih napada. Daljnja analiza je pokazala kako je samo osam od 23 pokuašaja autentično, dok su ostali plod slučajnosti.

Povratne informacije od korisnika su pozitivne. Fotografije i simboli se lakše pamte od šifri, a pri tome nude jednaku, ako ne i veći stepen sigurnosti i obrane od hakerskih napada.

Možda vam se svidi

avatar