SFF: Večeras svjetska premijera bh. filma “UNDERCOVERED”

Svjetska premijera dokumentarnog filma “UNDERCOVERED”, bosanskohercegovačkih rediteljki Nejre Latić-Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić, bit će upriličena večeras u 19.00 sati u okviru 23. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF).

Film je rađen u produkciji kuće HAVA Sarajevo i  takmiči se za Srce Sarajeva u selekciji takmičarskog programa dokumentarnog filma.

Film se bavi  pravom žena  na nošenje marame u svijetu koji je svakodnevno izložen  terorističkim napadima.

U svijetu postoji komad odjeće koji je postao skandalozan nakon terorističkih napada u New Yorku 2001. godine. Marama. Velike debate o tome treba li dozvoliti muslimankama da nose maramu na javnim mjestima stalno se vode u svijetu. Sada, s rastom terorističke grupe “ISIL”, koja se predstavlja kao islamistička i prijeti slobodnom svijetu uništenjem, marama na glavi žene se sve više posmatra kao prijeteća zastava terorizma.

U međuvremenu, u postkomunističkoj i postratnoj Bosni i Hercegovini, mlade žene se sve češće odlučuju na pokrivanje kao izraz slobode vjere i uvjerenja, a ponekad i kao izraz pobune protiv kapitalističke vizije slobodne žene.

“UNDERCOVERED” je film koji govori o takvim ženama – o mladim, modernim, pokrivenim ženama iz Bosne i Hercegovine.

Za ovaj dugometražni dokumentarni film, njemački list “Suddeutche Zeitung” piše da je “kamen koji razbija predrasude radikalne svjetske desnice i nudi primjer uklapanja vjerskih vrijednosti u savremene društvene tokove”.

Glavne protagonistkinje filma, fotografkinja Tesnim Karišik, karatašica Nusejba Mehmedović, taksistkinja Merjem Veladžić, istraživačica i prevoditeljica Đermana Šeta te likovne umjetnice Lejla Hidić-Elezović i Amina Ajanović gledaoce uvode u svijet zaogrnut velom predrasuda.

Na dugogodišnjem radu na filmu autoricama su se pridružili direktor fotografije Amel Đikoli i diznajner zvuka Mirza Šišić. Scenarij za film potpisuju Nejra Latić Hulusić i Sabrina Begović-Ćorić.

Film “UNDERCOVERED” će reprizno biti prikazan u Multiplexu Cinema City, u četvrtak, 17. augusta, u 16.45 sati.

Možda vam se svidi

Leave A Reply