Šestogodišnje dijete prva žrtva poplava u Makedoniji

0

U naselju Nikuštak, koje se nalazi u blizini Kumanova u Makedoniji, jučer je u poplavama koje traju već sedmicu dana smrtno stradalo 6-godišnje dijete, javlja Anadolu Agency (AA).

Dječak je poginuo kada je pao u bujicu dok je sa starijim bratom pokušao da pređe riječicu kako bi uzeo knjige koje je zaboravio u školi.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Beživotno tijelo dijeteta je pronađeno na lokaciji udaljenoj 200 metara od mjesta nesreće, dok je stariji dječak prebačen u bolnicu i ne nalazi se u životnoj opasnosti.

Makedonski zvaničnici navode da još uvijek postoji opasnost od poplava i porasta vodostaja rijeka. Građani su upozoreni da se u nedjelju i ponedjeljak također očekuju snježne padavine.kumanovo-poplave

U ugroženim područjima Makedonije u toku su akcije pružanja pomoći stanovništvu. Tako je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) podijelila pakete u hrani i higijenskim potrepštinama u selima i naseljima pogođenim poplavama. Podijeljeni su paketi sa najosnovnijim životnim potrepštinama za stotine stanovnika u osam sela i naselja koja pripadaju općini Štip.

Makedonski ministar bez portfeljea Furkan Čako, koordinator TIKA-e u Skoplju Teoman Tiryaki i načelnik općine Štip Ilčo Zahariev su posjetili mjesta pogođena poplavama gdje su razgovarali sa žiteljima.

Čako je kazao kako je potrebno nastaviti sa slanjem pomoći stanovnicima poplavama pogođenih mjesta kako bi im se olakšao život u ovim teškim trenucima.

Koordinator TIKA-e za Skoplje je kazao da je općina Štip najteže pogođena poplavama zbog čega je TIKA donijela odluku da pomogne stanovnicima na tom području.

“Mi smo danas podijelili pakete kako bi pomogli unesrećenim građanima. I dalje ćemo biti u kontaktu sa općinskim vlastima, ako bi zatrebala pomoć u narednom periodu”, rekao je Tiryaki.

Zahariev je izrazio zahvalnost na pomoći koju je TIKA pružila stanovnicima na području općine Štip.

Stanovnici Makedonije se suočavaju s velikim problemima zbog poplava i porasta vodostaja rijeka izazvanih obilnim padavinama koje traju od prošle sedmice. Poplave su izazvale veliku materijalnu štetu, a građani i kompanije prikupljaju pomoć za ugrožene stanovnike.