10 C
Kakanj
Nedjelja, 28 Februara, 2021

Šest pacijenata iz Kaknja zbog korona virusa trenutno hospitalizovano u KB Zenica

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano 936 slučaja COVID-19.

Od navedenog broja 28 slučajeva je aktivno, 22 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 6 pacijenata iz Kaknja trenutno su hospitalizovana u KB Zenica.

Do danas je 864 osobe oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj testiranih osoba na COVID-19 je 2870. Na području općine Kakanj registrovano je 44 smrtna slučaja uzrokovana COVID-19.

Nakon, relativno mirnijeg perioda u vezi broja oboljelih od COVID-19 na području općine Kakanj, u zadnjih nekoliko dana primjetno je povećanje broja infekcija COVID-19 kod stanovništva, a što je direktna posljedica slabijeg pridržavanja preventivnih protivepidemijskih mjera.

Kako bismo smanjili broj inficiranih i spriječili daljnje širenje bolesti COVID-19 među stanovništvom, molimo sve sugrađane da se i dalje pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi, navodi se u saopćenju Doma zdravlja Kakanj.

Apelujemo na stanovništvo da se prijavljuju za vakcinisanje protiv COVID-19 u svojim ambulantama porodične medicine, kao i pravne subjekte, koji mogu prijave za svoje zainteresovane radnike za vakcinisanje protiv COVID-19 poslati na e-mail [email protected]

Sve dodatne informacije u vezi vakcinisanja protiv COVID-19 građani mogu dobiti putem telefona: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958.

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su da se jave putem telefona svom porodičnom ljekaru, Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza. Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu.

Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali i unutar zdravstvene ustanove. Također, pacijenti mogu direktno da se jave u COVID ambulantu gdje će im biti pružena kompletna zdravstvena zaštita. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku koja mora prekrivati nos i usta. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO