Septembarske godišnjice: Oslobođena Vozuća

Uporna propaganda da je Vozuća neosvojiva bila je i motiv više da Armija R BiH osmisli i uspješno provede akciju oslobađanja Vozuće.Ovaj oslobodilački poduhvat u Kaknju je na posebno emotivan način doživljen zbog podmuklosti i barbarizma neprijateljske vojske na ovom području.

Operacija oslobađanja Vozuće u kolektivnoj svijesti naroda Kaknja ima posebnu vrijednost i zbog činjenice da su u njoj učestvovale i kakanjske jedinice koje su pokazale vrhunsku hrabrost.

Ova akcija je dodatno ojačala patriotski naboj naše Armije.

Nezaboravan je detalj kada su se u oslobođenoj Vozući spojile jedinice Trećeg i Drugog korpusa Armije R BiH.

U znak pijeteta prema kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta Općina Kakanj je na lokaciji Popova Luka (Kamenica, Zavidovići) izgradila spomen-obilježje na čije je ploče uklesano 107 imena.

Vozućko ratište bilo je jedno od najtežih ratišta iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

U operaciji oslobađanja Vozuće, 10. septembra 1995. godine, poginuo je Senahid Kulović. Rođen je 27. oktobra 1957. godine u Doboju. Bio je dobrovoljac, pripadnik 309. i 329. brdske brigade.

P1040231

Senahid Kulović (1957-1995)

“Rijetki su oni koji nisu poznavali Senahida, poznatog po nadimku Kula. U krvi mu je bilo da pomaže ljudima u nevolji. Imao je veliko rudarsko srce i izuzetno izražen osjećaj solidarnosti. Po zanimanju je bio bravar. Radio je u RMU Kakanj, Pogon “Haljinići”. Bio je pripadnik Čete za spasavanje RMU Kakanj i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Doboj. Znali  su ga i kao velikog veseljaka, uvijek raspoloženog za društvo. (—) Senahid je bio hrabar i pouzdan borac. Saborci su mu vjerovali i bez ikakvih pitanja išli za njim u akcije. (—) Posthumno je odlikovan “Zlatnim ljiljanom” i unaprijeđen u čin kapetana”, zapisano je u knjizi Kakanjski šehidi i poginuli borci, autora Dženana Kubata (izdavač: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Kakanj, 2001. godine).

Prilikom oslobađanja Vozuće poginuo je i Halid Breščić.Rođen je 1. jula 1967. godine na Slapnoj Gori.

P1040232

Halid Breščić (1967-1995)

“Bio je dobar, pošten i društven, poprilično vjerski orijentiran i obrazovan, bio je predan poslu i čovjek od povjerenja. Mobilizacijom postaje pripadnikom 309. bbr, a potom i 329. bbr i 3. manevarskog bataljona”, navodi se u pomenutoj knjizi autora Dženana Kubata.

Na vozućkom ratištu, 10. septembra 1995. godine, poginuo je i Hajder Odobašić.

P1040233

Hajder Odobašić (1957-1995)

“Hajder je bio izuzetno dobar i veoma cijenjen u selu. Bio je pokretač važnih akcija, te je bio jedan od organizatora otvaranja autobusne linije Zenica-Podborje-Zenica. Agresija na BiH vodi Hajdera do TO-a Kakanj i dobrovoljačkih jedinica, da bi sa formiranjem kakanjskih brigada bio pripadnikom 309 bbr, 311. lbr i 329. bbr”, zapisao je Dženan Kubat.

Možda vam se svidi

Comments are closed.