Šemsudin – svjetlo vjere

Piše: Selman Rustempašić

Prije tačno godinu dana, na Ramazan, Goran Zubac je uhapsio državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića. Ramazan, devet sati ujutro. Mnogo pitanja a nema valjanih odgovora. Hapsi ga čovjek koji je optužen za ratni zločin. Hapse ga bez naloga tužilaštva. Mada je za hapšenje znao samo Zubac, svi mediji su bili ispred zgrade SIPA-e. Sjatio se tu i „Kurta i Murta“.Smije li se građanin hapsiti bez sudskog naloga, naravno da ne smije. Ali ako si na čelu SIPE onda smiješ sve. Takvu poruku je htio poslati Zubac svim bošnjačkim patriotama. Kakva je bila svrha tog čina? Izjednačiti krvnika i žrtvu, izjednačiti koljača i zaklanog, izjednačiti Peljtu i Batka,izjednačiti sve i relativizirati sve? Sa stanovišta žrtve to je grozno ali sa stanovišta počinioca to bi bio uspjeh. Ruku na srce bez imalo pretjerivanja Zubac to nije mogao smisliti. Realno govoreći Zubac ne može sastaviti ni dvije proširene rečenice a da su suvisle,kad bi mu dukat dao. Pa ko je onda? Nije trebalo dugo da saznamo da je u svrhu prikupljanja dokaza protiv Mehmedovića formiran u SIPA-i poseban tim pod operativnim imenom „OZREN“.Godinu dana su od nekih protuha prikupljali navodno validne informacije. Još uvijek mi je pred očima slika jedne budaletine kad gostujući na jednoj televiziji posla u eter javno priznanje,“Ja sam zakopav'o granate, ali rek'o mi Šemso“. Da nije smiješno bilo bi žalosno. To što Mehmedović nije imao komandnu poziciju,to nikog nije interesovalo. To što i ako ti je rek'o nisi morao poslušati,to nema veze. To što si mogao prijaviti takve aktivnosti odmah a ne čekati dvadeset godina da ti pamet proradi,nema veze.

Zubac Radoncic i Mehmedovic

Priznanje članovima „OZREN-a“

U stvari nije smiješno, žalosno je. Žalosno je i to da je taj lik bio glavni svjedok SIPA-e. Eh, taj glavni svjedok se nakon nekog vremena pišmanio i promijenio iskaz tvrdeći da je sve izmislio pod pritiskom istražitelja „ OZREN“-a. Nedugo nakon toga ministar sigurnosti uručuje priznanje i promaknuće u službi za članove grupe „OZREN“. E, to je žalosno. Dobiješ priznanje za nerad, potvaranje, izmišljanje dokaza, kompromitaciju časnih ljudi od ministra koji je nedavno smijenjen zbog nesavjesnog rada u službi. Sve ovo nije slučajno. Jednom davno sam čuo od jednog starog čovjeka da na ovom svijetu ništa ne bude slučajno. Kaže ni list sa grane ne padne slučajno.

Monirati slučajeve protiv bošnjaka

Prema tome ni ovo nije slučajno, zbog toga što se sve ovo uklapa u memorandum 2 SANU. U jednoj od tačaka memoranduma stoji „ Podizati montirane optužnice i voditi montirane procese protiv čelnika i lidera u Bošnjačkom narodu, u svrhu relativiziranja krivice za počinjena djela u prethodnom ratu“. Meni je sasvim jasna intencija onih koji su počinili zločin. Međutim nisam do kraja uspio shvatiti one ljude iz Bošnjačkog korpusa koji su spremni na kolaboraciju sa zlikovcima zbog nekih ličnih interesa. Nakon priznanja tužilaštva da se radilo o montiranom procesu postavlja se realno pitanje u koju svrhu je on naručen? Vjerovatno je u pitanju relativiziranje i stravične jame smrti „ Tomašica“. Dok je montirani proces protiv Mehmedovića punio novinske stupce, na prste jedne ruke se mogu nabrojati mediji koji su pisali o najvećem stratištu Bošnjaka u tom dijelu Bosne. Malo je poznato da država BIH nije izdvojila ni jednu marku za iskopavanje nevino pogubljenih. Na kraju mi ostaje da verujem da zaista ništa nije slučajno. Tako ni ime. Šemsudin znači svijetlo vjere, a Goran bi u najboljem mogli prevesti kao šumski čovjek. Zar mrak da pobijedi svijetlost? Sunce je uvijek bilo jače od tame, a ni to nije slučajno.

Možda vam se svidi

Comments are closed.