Šemsudin Mehmedović: Produžena živuća ruka genocida potvrđena od Viškovića

Da li će presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju donijeti nešto dobro u našoj državi je pitanje za sve one koji se trenutno nalaze na aktuelnoj političkoj sceni, ocijenio je u svom saopćenju za javnost zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

– Produžena živuća ruka genocida  potvrđena je danas izjavom Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS, da je njihov glavni cilj očuvanje RS i jedinstvo sa Srbijom. To je bio genocidni cilj i u proteklom ratu koji i danas živi u mnogim glavama – naveo je on.

Po Mehmedoviću, probosanske snage koje su doprinijele da se ne izvrši revizija presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodim sudom u Hagu su odgovorne su za današnje stanje aktuelne poitičke zbilje, a tu prevashodno misli na formiranje vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, te kalkulantskim ponašanjem u tom procesu.

Dosadašnje presude za genocid i udruženi zločinački poduhvat su imale za posljedicu negativan odnos prema BiH kao suverenoj i međunarodno priznatoj državi od strane retrogradnih snaga, smatra Mehmedović.

– Predstavnici bošnjačkog naroda u ovom procesu se moraju oduprijeti pritiscima nosioca ideja iz devedesetih godina. Mora se ovdje trezveno i državotvorno izraziti  podrška onim koji su za BiH čija budućnost zavisi od izabranih od strane naroda. Narod,uostalom, to i očekuje od njih – zaključio je.

Možda vam se svidi

Leave A Reply