Šemsudin Mehmedović: Napad na novinare je napad na slobodu u Bosni i Hercegovini

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na svom facebook profilu reagovao je povodom napada na novinara BN televizije iz Bijeljine. Reagovanje prenosimo u cijelosti:

Ako je napad na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije iz Bijeljine pokušaj ubistva ,kako ga već neki karakterišu, onda se pod hitno,od strane vlasti i zakonodavnih organa mora izvršiti analiza slobode govora i slobode novinara u našoj državi, zapravo slobode u našoj domovini uopće!Milorad Dodik je čovjek koji je prvi reagovao na ovaj događaj i koji je osudio napad na novinara njemu omražene televizije što je veoma indikativno.
Novinarstvo i javna riječ su jedan od stubova slobode uopće u jednoj državi, oni su i korektivni faktor vlasti. Ako se novinari napadaju, šalju na robiju, ubijaju, onda je jasno da u tom društvu nema niti slobode za druge ljude, a sve u cilju da vlastodršci rade šta žele, bez da im iko proturječi.
Pred nama je predizborna kampanja u kojoj su novinari jedni od glavnih aktera ovog, za sudbinu naših naroda, najznačajnijeg perioda za BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Novinari su vox populi – glas naroda, oni novinari koji svoj posao obavljaju etično i profesionalno.
U nekim državama novinarstvo je posao koji rade samo sposobni i hrabri. Bez obzira na novinarstvo u BiH niko nema pravo suditi novinaru i njegovom novinarstvu u nekom ćošku slijepe ulice i na način kako je to učinjeno Vladimiru Kovačeviću, bez obzira da li se slagao sa njegovim stavovima ili ne.
Očekujemo da pravosudne institucije munjevito reaguju i privedu pravdi sve aktere, i izvođače ali i naručioce ovog gnusnog čina.
Riječ je moć i zbog toga nekada sudbina novinara postane fatalna. Država mora znati zaštiti one koji u svojim perima možda brane budućnost naše domovine.

Možda vam se svidi

Leave A Reply