Selo "VAMPIRA": Lice im se raspada ako izađu na sunce…(Video)

U brazilskoj državi Sao Paulo nalazi se selo Araras koje je postalo poznato po svojim stanovnicima, ljudima koje zbog izrazito rijetkog genetskog poremećaja nazivaju i vampirima. Od ukupno 800 mještana, njih čak 600 ima teške simptome poremećaja zvanog Xeroderma Pigmentosum.

Stanovnik sela Djalma Jardin otkrio je Daily Mailu kako je zbog bolesti već izgubio jedno oko, a drugo ne može zatvoriti. Zbog bolesti je danima zatvoren u kuću u ljetno doba.

– Čim izađemo, možemo osjetiti kako nas sunce prži. Ovo je užasna bolest – rekao je Jardin.

Koža oboljelih je iznimno osjetljiva na sunčevu svjetlost, nema sposobnost regeneracije nakon oštećenja te čak i kratkotrajna izloženost suncu može uzrokovati smrtonosni rak kože.

Vlasnik lokalne trgovine Gleiche Machado otkrio je kako mnogi ne znaju sam uzrok bolesti, a šire se predrasude kako se ona prenosi seksualnim putem, dok neuki vjeruju kako je ona kazna od Boga.

Od Xeroderme Pigmentosum u svijetu boluje oko 10.000 ljudi, a  radi se o nasljednoj genetskoj mutaciji, objašnjava biolog dr. Carlos Menck koji ju je proučavao. Znanstvenici vjeruju kako je uzrok velikog broj oboljelih u selu to što većina njih potječe iz tri obitelji portugalskih osvajača koji su se tamo naselili u 16. stoljeću.

– U Ararasu je velika koncentracija ljudi s lošim genom koji se i dalje genetski miješaju, odnosno u brak stupaju rođaci i dobivaju djecu s istim genom, pa on postaje dominantan – objašnjava dermatologinja Sulamita Chaibub. Dodaje kako za bolest nema lijeka i najbolje je da u potpunosti izbjegavaju sunce. (Avaz.ba)

Comments are closed.