Seizmologinja Snježana Cvijić Amulić: “Moguće je da se dogodi i jači zemljotres od ovog”

0

Nakon što je zemljotres jačine 5,5 stepeni prema Richterovoj skali pogodio BiH kontaktirali smo seizmologinju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Snježanu Cvijić Amulić koja nam je pojasnila da posotji mogućnost da se dogodi i jači zemljotres od ovoga.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Epicentar zemljotresa zabilježen je na području Hercegovine, 11 km od Nevesinja i 77 km južno od Sarajeva na dubini od 10 km, a prethodio mu je niz zemljotresa s epicentrom u Albaniji.

Dogodio se jači zemljotres u regionu Nevesinja s magnitudom 5,5 prema Rihteru i intenzitetom 7 stepeni prema Merkalijevoj skali. Javila su se i prva oštećenja i sigurno je da zemljotres ovog intenziteta pravi štete. Još uvijek nemamo informacije o štetama, ali u kontaktu smo s Federalnom upravom civilne zaštite koja je izašla na teren“, rekla je Cvijić Amulić, piše “Klix“.

Pojasnila je da zemljotrese uzrokuje nagomilana seizmička energija koja se ispoljava na mjestima već postojećih rasjeda.

Imali smo noćas kod Drača zemljotres jačine 6,4, a ovaj u BiH je bio jačine 5,5 po Rihteru. Tu vidite kako se seizmička energija raspodjeljuje na rasjede, ali zavisi na kojem mjestu će se osloboditi“, rekla je.

Dodala je kako je veliki problem seizmologije to što prognoze zemljotresa zapravo ne postoje.

Mi na osnovu dosadašnjih podataka možemo reći da li se određeni zemljotres te i te magnitude može očekivati na određenoj teritoriji. S obzirom na to da je Hercegovina dio s visokom seizmičkom opasnosti, moguće je da će se dogoditi jači zemljotres od ovog“, pojasnila je Cvijić Amulić.

Izvor