Šefik Džaferović: “Razlozi za operaciju Turske u Siriji vezani za sigurnost i borbu protiv terorizma”

Vjerujem da postoje duboki razlozi zbog kojih se Republika Turska odlučila za upotrebu vojne sile, vjerujem da su oni vezani za stabilnost i sigurnost Republike Turske, vjerujem da su vezani za borbu protiv terorizma da su vezani za povratak izbjeglica iz Republike Turske u Siriju“, kazao je Džaferović i dodao:

Također vjerujem da je Republika Turska prije nego što je poduzeta vojna sila iskoristila sve druge raspoložive mehanizme da riješi problem ali do toga nije došlo. Također vjerujem da će upotrijebljena sila biti srazmjerna stepenu prijetnje i da će biti zastićeni civili.

Džaferović je izrazio želju da se u tom dijelu svijeta konačno uspostavi mir, da se izbjeglice vrate svojim kućama i da cijeli region normalno živi.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

Možda vam se svidi

Leave A Reply