Šef diplomatije EU poručio Erdoanu: Ovo mora stati!

Predsjednik Turske nekoliko puta izvrijeđao francuskog kolegu

 
Josep Borel (Borrell), šef evropske diplomatije, uključio se u sukob predsjednika Francuske i Turske, Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).
– Riječi predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u vezi s predsjednika francuske Emanuela Makron su neprihvatljive. Pozivamo Tursku da zaustavi ovu opasnu spiralu sukoba – napisao je Borel na Twitteru.
Podsjetimo da je Erdoan ponovo je danas kritizirao Makrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima rekavši da se “izgubio”.
U subotu je Erdoan rekao da Makron ima problem sa muslimanima i da mu treba “mentalna provjera”, zbog čega je Pariz povukao svog ambasadora iz Ankare.
– Prvi čovek Francuske se izgubio. Nastavlja o Erdoanu cijeli dan. Pogledajte prvo sebe i kuda idete. Rekao sam jučer u Kajseriju da je on slučaj i da stvarno mora da bude pregledan – rekao je Erdoan u Malatiji.
Makron je ovog mjeseca proglasio rat protiv “islamističkog separatizma” i želi ojačati sekularni karakter zemlje i odvojenost države od religije.

Možda vam se svidi

Leave A Reply