Sedam stvari koje trebate znati o drugoj trudnoći

Kada saznate da ste drugi put trudni, ostale mame vas mogu upozoriti da će se ta trudnoća potpuno razlikovati od prve. U nastavku teksta donosimo odgovore na pitanja je li svaka trudnoća poslije prve lakša kao i to šta možete očekivati u drugoj trudnoći.

Ranije će vam se vidjeti stomak

Ranije će vam se vidjeti stomak

Ovo se događa, jer se vaša materica nakon trudnoće ne vraća potpuno u prvobitno stanje, pa vaše tijelo već zna šta treba raditi.

“Vaša materica je već prošla kroz čitav proces. Vaši ligamenti i mišići su se rastegli i zato će vaša trudnoća postati vidljiva ranije”, objašnjava stručnjakinja za porode Jillian Coolen.

Jillian se jednom prilikom našalila sa svojim prijateljicama kako joj je stomak već vidljiv, a nije poodmakla druga trudnoća. Na to joj je prijateljica, majka troje djece, odgovorila da pričeka trudnoću s trećim djetetom, jer će joj tad trebati trudničke pantalone čim test potvrdi trudnoću. I gotovo da je bila u pravu.

Ranije osjećate bebine pokrete

Babica Nicola Strydom smatra da su žene mnogo svjesnije u drugoj trudnoći.

“U prvoj trudnoći ste najvjerovatnije miješali plinove i pokrete bebe, dok u drugoj trudnoći jasno prepoznajete treperenje koje predstavlja bebine rane pokrete”, navela je Nicola.

Umornije ste

Tokom druge trudnoće osim redovnih trudničkih simptoma, imate i dijete za kojim trebate trčati, ali to nije jedini uzrok vašeg umora.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply