Sedam namirnica koje prirodno snižavaju visok pritisak

Da bi izbjegli visok krvni pritisak treba jesti hranu s niskim postotkom soli.

Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijem, magnezijem i kalijem. Ovih sedam namirnica bogate su upravom tim nutrijentima.

1. Bijeli grah U grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koja blagonaklono djeluje na snižavanje krvnog pritiska. Grah možete jesti u obliku variva, od njega raditi juhe, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire.

2. Obični jogurt Ovaj mliječni proizvod je odličan izvor kalcija i drugih minerala, koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela.

3. Kivi Osim što obiluju vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg u sklopu voćnih salata.

4. Breskve Breskve su mnogima omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smoothieje.

5. Banane S jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevnih potreba za kalijem. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite ju u ledenici i od nje napravite ledeni desert.

6. Kelj Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom, jer ima mnogo vrijednih antioksidanasa, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu ili lešo.

7. Brokula Stotinu grama kuhane brokule na pari zadovoljit će šest posto dnevnih potreba za kalcijem, osam posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik.(Dnevnik.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply