Sedam metara visoki roboti slažu robu na police u japanskim prodavnicama

0

Zastrašujući sedam metara visoki roboti kojima upravlja čovjek pomoću uređaja virtualne stvarnosti slažu na police robu u japanskim prodavnicama kako bi omogućili socijalno distanciranje među radnicima.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Japanske prodavnice testiraju robote na zalihama na policama prodavnica u nadi da će se izboriti protiv nedostatka radne snage u zemlji i omogućiti radnicima da se socijalno distanciraju tijekom pandemije. FamilyMart, drugi po veličini japanski lanac maloprodajnih trgovina, udružio se s firmom za robotiku Telexistence na dječaku s Androidom pod imenom Model-T, po poznatom automobilu Henryja Forda.

Umjesto da koristi AI, Model-T povezan je s ljudskim operatorom koji daljinski manipulira pokretima robota koristeći virtualnu stvarnost (VR). Sedam metara visok robot ima širok raspon pokreta, neophodan za podizanje i premještanje proizvoda, s vremenom kašnjenja od samo 50 milisekundi između rukovatelja i automata.

U pilot programu FamilyMarta, operater se prijavljuje na VR terminal iz ureda Telexistence u Toranomonu u Tokiju i daljinski upravlja Model-T instaliranim u trgovini udaljenoj pet milja u zgradi grada Toshima Ecomusee Town.

FamilyMart kaže da želi stvoriti “potpuno novu radnju u trgovini” čineći obnavljanje zaliha automatiziranim i daljinskim, štedeći veliku količinu radnog vremena. Iako se Model-T ne kreće brzo niti u potpunosti uklanja potrebu za ljudskim zaposlenicima, jedan bi operater teoretski mogao upravljati kretanjem više robota u brojnim trgovinama s istim rasporedom i inventarom.

Za sada će Model-T obnavljati zalihe plastičnih boca za piće sa stražnje strane prodavnice, što čini relativno velik dio posla. Nakon što se provjere njegova brzina i točnost, Model-T počet će rukovati ostalim popularnim predmetima, poput kuglica od riže, sendviča i bento kutija.

Iz firme FamilyMart nadaju se da će Model-T razmjestiti u 20 prodavnica do 2022. godine.

– Uvođenjem modela-T u prodavnice, osoblje trgovina FamilyMart moći će raditi u više prodavnica s udaljenog mjesta, što će pomoći u rješavanju izazova oko nedostatka radne snage i stvoriti nove mogućnosti za posao. To će dovesti do smanjenja kontakta između ljudi kako bi se spriječilo širenje COVID-19 – navodi se u sopćenju firme.

Japan se godinama suočava s nedostatkom radne snage, zbog niske stope nataliteta i brzog starenja društva. Očekuje se da će se broj stanovnika smanjiti sa oko 127 na oko 88 miliona do 2065. godine, prema Nacionalnom institutu za stanovništvo i socijalnu sigurnost.

I druge su azijske zemlje “zaposlile” su robote. U Seulu u Južnoj Koreji roboti firme No Brand Burger primaju narudžbe, pripremaju hranu i donose obroke kupcima. U Foodomu u kineskom Guangzhouu, konobari roboti pozdravljaju kupce i vode ih na njihova mjesta, preporučuju akcije i primaju narudžbe. Roboti kuhaju i hranu koja se dostavlja pokretnom trakom.