Sedam godina od smrti Heath Ledgera

Na današnji dan,23.januar je sedam godina kako poznati australski glumac Heath Andrew Ledger (Perth4. april 1979. – New York22. januar 2008.).

Glumio je u brojnim filmovima, hvaljenim kako od kritike, tako i od publike, uključujući Planinu Brokeback,Monster's Ball  i Nema me, a prije smrti dovršio je i snimanje uloge ikoničnog negativca Jokera u filmu o Batmanu,Vitez tame.

Nakon prekida trogodišnje veze s glumicom Michelle Williams nije počinio samoubojstvo, već je umro od slučajnog predoziranja lijekovima.

Za ulogu u filmu Vitez tame posthumno je dobio Oscara za najboljeg glumca, Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, nagradu BAFTA-e i mnoge druge nagrade.

Prema navodima policije, koje prenosi ABC News, čini se da bi uzrok smrti moglo biti slučajno predoziranje lijekovima, uključujući tablete za spavanje i antidepresive, nađene uz njega.

Daily Mail izvještava kako postoji sumnja da je glumac preminuo uslijed predoziranja heroinom. Naime, prema tvrdnjama jednog njihovog izvora, Heat je imao problema s drogom te je prošle godine bio na odvikavanju od heroina.

No, analiza rezultata obdukcije najvjerojatnije će potrajati 10 do 14 dana te će tek nakon toga biti poznat stvarni uzrok smrti.

Glumac je nađen u spavaćoj sobi, kako leži gol, bez svijesti, u podnožju kreveta, licem prema dolje. U sobi su nađene bočice Diazepama i Alprazolama, dvaju lijekova protiv tjeskobe, s receptima na Ledgerovo ime.

“Tablete su nađene kraj kreveta. Na to gledamo kao na moguće predoziranje, no to još nije potvrđeno”, rekao je glasnogovornik policije Paul Browne.

Također je izviješteno kako u stanu nije pronađeno oproštajno pismo koje bi ukazivalo na samoubojstvo. Policija je kazala kako ne isključuje niti mogućnost da je počinjeno kazneno djelo i za srijedu je najavila obdukciju.

Gomila znatiželjnika, fotografa i novinara okupila se ispred zgrade na SoHou, u kojoj je na četvrtom spratu stanovao Ledger, a američke TV postaje opširno izvješćuju o smrti mladog glumca, uspoređujući je sa smrću starlete Anne Nicole Smith, glumca Rivera Phoenixa, glumca Jamesa Deana i mnogih drugih.

Nadzornik zgrade je rekao je da je Ledger iznajmljivao stan posljednja četiri mjeseca, te da je jako iznenađen jer je glumac bio “vrlo ljubazan” i često je vodio dvogodišnju kćer u šetnju.

Ledger je imao kćer Matildu Rose, rođenu u oktobru 2005. u bivšem braku s glumicom Michelle Williams, njegovom filmskom suprugom u “Planini Brokeback”.

Vijest o smrti mladog glumca potresla je američku javnost i s tugom je primljena Hollywoodu. “Kakva tragedija. Moje srce je s njegovom obitelji”, izjavila je Nicole Kidman, njegova sunarodnjakinja iz Australije.

“Polagao sam tako velike nade u njega. Tek je počinjao i da izgubi život u tako mladoj dobi je tragični gubitak”, rekao je Mel Gibson, drugi hollywoodski velikan australskih korijena, koji je s Ledgerom surađivao u “The Patriotu”.

Filmski kritičar magazina Rolling Stone, Peter Travers kazao je kako je Ledger želio biti glumac a ne samo filmska zvijezda, te kako vjeruje da će biti upamćen po “Planini Brokeback”, kontroverznoj priči o homoseksualnoj ljubavi dvojice kauboja.

“Brokeback je jedna od najvećih umjetničkih izvedbi od glumaca iz njegove generacije”, kazao je Peters.

Uoči smrti, Ledger je snimio posljednje kadrove filma “The Dark Knight”, nove epizode iz serije o Batmanu, u kojem igra Jokera. Film je trenutačno u postprodukciji, a u kinima se treba pojaviti u julu.

Ledger je rođen u Perthu, u Australiji 1979. godine, a dobio je ime Heathcliff Andrew, po glavnim liku iz Orkanskih visova Emily Bronte.

Počeo je glumiti još kao dijete u lokalnom kazalištu, a prvi film u Americi bila je tinejdžerska komedija “10 Things I Hate About You” iz 1999., s kojom je odmah privukao pozornost Hollywooda.

Ledger bi mogao biti drugi mladi glumac koji je umro od uzroka povezanih s drogom u 2008. Prije sedam dana, 15. januara, glumac Brad Renfro (25) je nađen mrtav u svom domu u Los Angelesu, a uzrok smrti se utvrđuje.

Kakanj-x

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.