SDA smatra da BiH treba ići putem konzervativnog islama

U emisiji “Telering” OBN televizije koju vodi Mato Đaković gostovao je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Radončić jegovorio o izlazu iz situacije u kojoj se Federacija BiH nalazi, partnerima sa kojima bi SBB ušao u vlast, Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću, Vučiću i drugim.

Na konstantaciju voditelja da je prošlog ljeta razgovarao sa Čovićem i Željkom Komšićem, te pitanje gdje je puklo, Radončić je kazao da to nije bio slučaj.

“Komšić se, kao nova politička snaga, mogao odlučiti da za člana predsjedništva kandidira Hrvata ili Bošnjaka. Moja molba bila je da Komšić kandidira Bošnjaka, iako sam znao da će me to vjerovatno koštati izborne pobjede, a da HDZ kandidira koga hoće, da gospodin Komšić, koji je osam godina sjedio kao hrvatski član predsjedništva, ne ulazi u novu fazu gdje bi ga se optuživalo da majorizira, odnosno sudjeluje u bošnjačkoj majorizaciji Hrvata”, rekao je Radončić.

Kazao je da je tako i dogovoreno, te je Komšić kandidirao Emira Suljagića.

“Suljagić je uzeo stotinjak tisuća glasova, dovoljno da pobijedi Izetbegović, a ja izgubim jer ja sam dobio više od 200.000, a Izetbegović oko 40.000 više. Tu nema nikakve mistifikacije, u odnosima Između Čovića i mene nije se ništa negativno desilo, a odnosi između mene i Komšića nikada nisu bili takvi da bi se dogodilo nešto specijalno dobro ili specijalno loše, to je jedno površno prijateljstvo ili poznanstvo”, rekao je Radončić.

Na pitanje je li analizirano zbog čega je izgubio izbore za Predsjedništvo BiH, Radončić je kazao da se to desilo zbog brutalne izborne krađe i lošeg izbornog zakona.

“Znate da sam glatko pobijedio u najvećim gradskim centrima – Sarajevu, Tuzli i Zenici, ali i zbog lošeg izbornog zakona koji jedino u BiH ne podrazumjeva drugi izborni krug za izbor predsjednika ili načelnika općine. Da su u drugom krugu, kao što se svugdje radi, išla dva prvoplasirana kandidata, ja bih gospodina Izetbegovića vjerovatno pobijedio dva na prema jedan”, rekao je Radončić.

Dodao je da u reforme izbornog zakona BiH mora uvesti, kao sve demokratske zemlje, drugi izborni krug.

Govoreći o razlozima zašto nije ušao u vlast sa Čovićem i Komšićem, odnosno HDZ-om i DF-om, predsjednik SBB-a kazao je da je čovjek koji se trudi da radi studiozno.

“Nismo mogli ući u vlast ni sa kim od ove spomenute ekipe jer smo vidjeli da SDA nema program. SDA je od moćnog bošnjačkog političkog faktora napravila muhu podrepušu Erdoanovog sistema. Turska je velika država i ja to jako respektiram. Erdoan je tamo provodio konzervativni islam i dogodilo se da su moje prognoze bile točne, da će turski narod to odbaciti i vi ste ovdje odjednom dobili vodstvo SDA koje smatra da BiH, kao multietnička država, treba ići putem konzervativnog islama, u srcu Euope, što su odbili i građani Turske tako što je Erdoan izgubio sa 60 na prema 40 posto”, naveo je Radončić.

Govoreći o SDA, Radončić je kazao da je Izetbegović od dana pobjede na izborima za predsjednika SDA izgubio pola stranke jer je jedno reformsko, prozapadno i antiradikalno krilo odlučilo istupiti.
Možda vam se svidi

Comments are closed.