SDA popustila: Da li je Kukić ucjenom Blok 8 Kakanj zamijenio izgradnjom TE u Banovićima?!

Izgradnja Bolka 7 u Tuzli i Bloka 8 u Kaknju su kičma energetskog sistema Federacije, odnosno države BiH, međutim, mi smo zemlja čuda, pa sada imamo drugačije stavove, kazao je za novinsku agenciju Patria Nezir Begić, bivši predsjednik Sindikata RMU Kakanj koji je kako kaže poslan u penziju u avgustu prošle godine.

Od tada sve se manje i manje priča o Bloku 8.No, umjesto izgradnje Bloka 8 u Kaknju sve se češće spominje izgradnja Termoelektrane u Banovićima. Taj je projekat naveden i u Programskoj platformi SDA 2014. – 2018. i to kao investiciona mjera za ubrzan razvoj ekonomije koju je izradio federalni premijer FBiH Fadil Novalić. Iako je i sam premijer Novalić do prije nekoliko mjeseci spominjao izgradnju Bloka 8, usljed lobija pojedinih struja unutar SDA prioriteti su se promijenili te je ovaj projekat ispao iz igre.

Sve se munjevito promijenilo nakon što je Mirsad Kukić, čelnik tuzlanske struje SDA  izvršio pritisak. Poznato je da je Kukić, kojem se trenutno sudi zbog trgovine utjecajem u slučaju Bosna i nezakonita zapošljavanja, zaprijetio protestima skoro 10.000 stanovnika Banovića ukoliko dio infrastrukture iz Reformske agende ne bude u Banovićima.

Bakir Izetbegović, lider SDA novinaru Patrije nakon objave ove informacije kazao je da ne zna više otkud takve priče dolaze, a sada očekujemo odgovor zašto više ne spominje Blok 8, i kako je Termoelektrana u Banovićima postala prioritet.

Inače, svi rudnici u Federaciji BiH posluju u okviru Elektroprivrede BiH i svi su u stoprocentnom vlasništvu države. Izuzetak je samo Rudnik Banovići, najvrijedniji rudnik u cijeloj BiH, koji se nalazi u mješovitom državnom i privatnom vlasništvu u omjeru 67 naspram 33.

Teško je pouzdano utvrditi kako je ovaj rundik u BiH ostao „van kocerna“ no posve je izvjesno da iza ove tajnovite operacije stoje Mirsad Kukić i njegovi politički pokrovitelji iz SDA.Tako se radi godinama i danas se nastavlja. Zanimljivo je da sve ovo odobrava i šuti SBB-ov ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić. Izvori iz Vlade FBiH tvrde da je Džindić dobro upoznat sa ovim scenarijem.

Koliko god je važan Blok 7, toliko je i Blok 8, za lokalnu zajednicu i Rudnike Kakanj, Zenica, Breza i druge manje rudnike. Međutim, politički lobiji kako naginju tako se i radi, odnosno ko ima jači lobi tako i navija. Ne gleda se ni korist države ni zajednice. Vjerovatno privatni talovi sve završe. Problem u BiH je što svako selo i utjecajniji čovjek hoće da ima skoro pa svoju državu i ucjenjuje bez obzira imaju li njegove ideje logiku. Otkako sam ja otišao u penziju Sindikat rudara šuti. Više ih nema u medijima niti se bore za što. Evidentno je da ljudi koketiraju s ovima u vlasti, na određeni način se prodaju – kaže Begić.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević posljednji je koji je spomenuo izgradnju Bloka 8 i to još u februaru ove godine. Od tada svi šute, pa i on.- Elektroprivreda BiH okrenut će se pripremi izgradnje termo Bloka 8, TE Kakanj – kazao je Jašarević.Od tada samo je još živa ova izjava, ali realizacije nema. Sve je jasnije da u SDA-u vode politiku ličnih interesa, a što na kraju skupo košta državu, za koju se tek deklarativno zalažu predstavnici ove političke partije.

(Kakanj-X/Nap)

Možda vam se svidi

avatar