SDA će danas tražiti da se Peter Handke proglasi personom non grata u Sarajevu

SDA će u inicijativi navesti i da je Handke uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida u nekoliko navrata negirao genocid u Srebrenici.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo tražit će da se kontroverzni austrijski književnik i negator genocida u Srebrenici Peter Handke proglasi personom non grata u Sarajevu.

Ovu inicijativu na današnjem zasjedanju kantonalnog organa zakonodavne vlasti uputit će Klub zastupnika SDA koji navodi da je završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

SDA će u inicijativi navesti i da je Handke uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida u nekoliko navrata negirao genocid u Srebrenici. Posebno zabrinjavajućim smatraju činjenicu da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u našu zemlju i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Zastupnici iz SDA smatraju da je dodjela Nobelove nagrade ovakvom (ne)čovjeku nova uvreda za žrtve i da bi njegova posjeta Bosni i Hercegovini i Sarajevu kao glavnom gradu naše domovine izazvala dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije.

Sve ovo su razlozi zbog kojih će SDA tražiti od Skupštine Kantona Sarajevo da se kontroverzni austrijski književnik i negator genocida u Srebrenici Peter Handke proglasi nepoželjnom osobom u Sarajevu, prenosi “Klix“.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply