Saznali smo koga je SIPA danas uhapsila u Stocu i zašto

Podsjećamo, hrvatska policija je u okviru akcije “Flajš”, u maju ove godine, kao glavnoosumnjičene uhapsila Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića. Osim njih, uhapšeno je još nekoliko osoba, a u okviru ove akcije lisice na ruke su stavljene i Ani Karamarko, supruzi bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka.

 

nakon hapšenja u javnosti se pojavili i način djelovanja ove kriminalne grupe. Prema saznanjima medija, Pavković i Kolobarić su, putem firmi koje su osnivali, izdavali fiktivne fakture za robu i usluge koje nikada nisu isporučili ili izvršili. Firme koje bi dobile te fakture vršile su plaćanja, Pavković i Kolobarić bi zadržali dio na ime provizije, a ostatak bi u gotovom novcu vraćali firmi koja je plaćanje izvršila. Na taj način je “izvlačen” gotov novac, koji se mogao trošiti bez kontrole poreznih organa.

 

Na ovaj način je hrvatski budžet osštećen za više od 18 miliona kuna, odnosno za oko 4,5 miliona maraka.

 

Veza sa SDP-om BiH

U toku akcije u Hrvatskoj uhapšeno je ukupno 37 osoba. Međutim, Perićevo hapšenje nije i jedino koje je izvedeno u BiH u okviru ove akcije. Prije petnaestak dana u Mostaru su uhapšene dvije osobe, čiji identitet SIPA nije saopćila. Međutim, kako pišu mediji, radi se o Ivanu Kolobariću iz Mostara i Matei Prskalo iz Splita. Oni se, također, sumnjiče da su članovi iste kriminalne grupe.

 

Ime Tomislava Pavkovića, tačnije njegova firma Analytics Expert, preko koje je vršio sporne transakcije dovedena je i u vezu sa SDP-om BiH. NAime, u finansijskom izvještaju za prošlu godinu, kojeg je SDP dostavio Centralnoj izbornoj komisiji navedno je kako ova stranka firmi Analytics Expert duguje 230.000 maraka. 

 

Prema obrazloženju kojeg je dao predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, ova stranka je novac dugovala firmi Promotiv iz Širokog Brijega, za obavljenu promotivnu predizbornu kampanju. Analytics Expert je, navodno, naknadno otkupio ovaj dug, a SDP do sada nije platio ništa po osnovu njegovog izmirenja.

Možda vam se svidi

Leave A Reply