Saznajte šta spada pod zimsku opremu i koje su kazne ako je ne posjedujete?

Na teritoriji BiH od 15. novembra do 15. aprila naredne godine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, podsjećaju iz MUP-a.

Zimska oprema podrazumijeva – za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone: Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone – Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

U skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme su – 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

Ostale mjere sigurnosti u pogledu neposjedovanja zimske opreme su – privremena zabrana ili ograničenje saobraćaja za određenu kategoriju vozila, usmena naredba za prekid kretanja vozila i otklanjanje neispravnosti. (Izvor: Buka)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar