11.8 C
Kakanj
Petak, 7 Maja, 2021

Saznajte šta omogućava novo saobraćajno rješenje u Kaknju

Svi koji budu dolazili iz pravca Donjeg Kaknja morat će pri dolasku na lokaciju kod Slastičarne “Egipat” voziti do kružnog toka kod BP “Energopetrol” ili umjesto toga koristiti Cementarski most i doći do kružnog toka kod BP “Energopetrol” i dalje u grad.

Svi koji budu vozili iz pravca sahat-kule (a ne žele da voze uz grad i da skrenu kod nekadašnjeg objekta “Njam Njam) i svi koji se budu kretali vozilima od Direkcije RMU prema Mostu mladih, kod Slastičarne “Egipat” će moći skrenuti desno, ali samo ukoliko žele skrenuti dalje desno prema objektu “Moca” i dalje prema Đuđinom mostu kako bi se preko ovog mosta uključili na izlazne saobraćajnice te kod objekta “Michelin” skrenuli prema Donjem Kaknju ili kako bi vozili do nekadašnjeg objekta „Njam Njam“ i uključili se u trake koje vode uz grad.

Od skretanja za objekat Moca u pravcu Kaome, preko mostića, neće biti dozvoljen saobraćaj za one koji dolaze iz pravca Slastičarne “Egipat”, dakle ko bude htio voziti prema Donjem Kaknja, a dolazi iz pravca Direkcije RMU morat će voziti ili prema kružnom toku kod BP “Energopetrol” i dalje na Cementarski most, ili kod Slastičarne “Egipat” skrenuti desno pa opet desno u pravcu objekta “Moca” i dalje preko Đuđinog mosta uključiti se na saobraćajnicu i kod objekta “Michelin” skrenuti desno i nastaviti prema Cementarskom mostu.

Oni koji prema Donjem Kaknju budu polazili sa bilo koje lokacije u gradu iznad Direkcije RMU kretat će se kao i do sada Ulicom branilaca do objekta “Michelin” i dalje prema Cementarskom mostu.

Ovim rješenjima će se smanjiti pritisak kod Kaome.

Sama činjenica da cjelokupan saobraćaj iz pravca sahat-kule više neće ići relacijom objekat „Njam Njam“ – Boračka zgrada – Ulica branilaca – Kaoma, nego direktno od Direkcije RMU prema Mostu mladih također će smanjiti pritisak kod Kaome. Kada vozilo krene od Direkcije RMU prema Mostu mladih ići će lijevom trakom neometano do kružnog toka kod BP “Energopetrol” i neće ulaziti u konflikt sa vozilima koja dolaze iz pravca Donjeg Kaknja jer će se ova vozila uključivatu na desnu traku Mosta mladih.

Vozila koja budu dolazila iz pravca Donjeg Kaknja više neće imati znak stop kod Kaome, već će nastaviti preko mostića desnom trakom, dok će vozila iz pravca Ulice branilaca preko mostića ići lijevom trakom i prestrojavati se u desnu ukoliko žele voziti preko Mosta mladih.

Svjesni smo činjenice da će u prvoj fazi, kao i u slučaju uvođenja jednosmjernog saobraćaja, biti određenih otpora, dilema i nedoumica i o tome smo spremni razgovarati, ali nova saobraćajna situacija će biti puno jasnija kada se postavi vertikalna i horizontalna signalizacija. U novom rješenju ključno će biti pratiti znakove i na vrijeme izvršiti prestrojavanje.

Napomena: U vezi upita o gradnji mosta od Kaome u pravcu Autobuske stanice želimo pojasniti da dugoročno gledano ni ova opcija nije isključena, most bi trebalo podizati obzirom na niske obale i procjena je da bi, kada bi se odlučilo da se gradi, koštao oko 2 miliona KM.

Gradnja kružnog toka kod Slastičarne “Egipat” prema mišljenju stručnjaka nije moguća zbog uskog prostora, za eventualnu gradnju bi trebalo otkupiti objekat slastičarne i srušiti što bi Općini prouzrokovalo velike troškove. (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO