Saznajte kada i kako je nastala patriotska pjesma “Kakanj grade”

0
73

Patriotska pjesma „Kakanj grade“ nastala je 1994.godine kao nastojanje da se skrene pažnja na  kakanjske jedinice i brigade koje su se borile  širom bosanskohercegovačkih ratišta, a niti jedna od njih ni tad ni poslije rata nije dobila zvaničan epitet „slavna“, „herojska“, „oslobodilačka“… Ovom pjesmom se htjelo poručiti da kakanjske brigade zaslužuju da i zvanično dobiju te epitete.

Pjesma se jako dobro „primila“ u kakanjskom narodu u tim ratnim vremenima, a i danas, nakon toliko godina, živi među Kakanjcima ma gdje da se nalazili, u svom gradu ili negdje u dijaspori.

Pjesmu je napisao Adib Zekić koji često naglašava da mu je drago što je pjesma tako lijepo prihvaćena, ali da nikada neće prežaliti što niti jedna kakanjska brigada nije dobila zvanične epitete kakvi su od strane nadležnih institucija tog vremena dodjeljivane drugim brigadama.

Snimanje pjesme je obavljeno u produkciji Radija Kakanj, u vrijeme dok je ovu medijsku kuću u realizaciji njene patriotske misije kao direktor vodio Nermin Mandra.

Pjesmu je otpjevao Faruk Čehajić uz muzičku pratnju ratnog orkestra Radija Kakanj.

Prvi koji je čuo muzičku izvedbu ove pjesme bio je rahmetli  profesor Kemal Čelebić koji je vodio Ratno predsjedništvo Općine Kakanj.

Muziku i aranžman je napisao Kakanjac Ezher Helja, član Naradnog orkestra TV Sarajevo, koji je u ratnim godinama boravio u rodnom Kaknju jer  se u blokirano Sarajevo tokom agresije nije moglo ni ući niti iz njega  izaći.

 

KAKANJ GRADE

Kakanj grade Zgošćom su te zvali,

Od davnina za tebe su znali.

Tvoje stećke svijet je upoznao,

Na Bobovcu prvi ljiljan cvao.

Kakanj grade u vremena davna,

Pazar bješe, bilo karavana.

Ribnica ti kolijevka bila,

Nema koga nije zagrlila.

Kakanj grade daleko ti gorja,

Rudna gorja i zelena borja,

Gdje  Kakanjci idu na megdane

Na megdane da Bosnu odbrane.

(REF) Kakanj grade pjevali ti nisu

Pjesme što su drugim znali,

Al´ znaj Bosno za slobodu tvoju

I Kakanjci živote su dali.

Adib Zekić

Poslušajte pjesmu:

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here