Savjeti za vozače: Šta trebamo znati o održavanju guma tokom ljeta

Pregled i provjeravanje pneumatika od ključne su važnosti ljeti jer duge vožnje po velikoj vrućini i sa punim automobilom predstavljaju dodatno opterećenje.

Goodyear je pripremio nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da gume na vašim vozilima budu u najboljoj formi, a vaše putovanje do cilja sigurno, udobno i prijatno.

Pneumaticima treba da posvetite posebnu pažnju jer vozite po vrelim putevima, a često su putovanja i duža, sa dodatno opterećenim automobilom.

Prije nego što krenete na put, treba da provjerite u kakvom su stanju gume i kakav je pritisak u njima, kako onim montiranim na vozilu tako i u rezervnom pneumatiku, ali i na prikolici ako je imate.

Zašto je važan odgovarajući pritisak u gumama?

Sa odgovarajuće napumpanim pneumaticima postižete manju potrošnju goriva i maksimalni vijek trajanja pneumatika, lakše ćete upravljati automobilom, kočenje će biti sigurno, a vožnja udobnija i sigurnija.

Koliki je pravilan pritisak u pneumaticima?

Goodyearovi stručnjaci savjetuju da u pogledu pravilnog pritiska u pneumaticima poštujete preporuke proizvođača vozila navedene na etiketi ili pločici koja se nalazi u blizini vozačevih vrata, na poklopcu rezervoara za gorivo ili u priručniku za upotrebu vozila.

Ako je vozilo sa putnicima i prtljagom pod punim opterećenjem, pritisak u pneumatiku mora biti viši – pri tom poštujte preporuku za opterećeno vozilo navedenu pored preporučenog pritiska.

Provjerite barem jednom mjesečno pritisak u pneumaticima kad su hladni, a svakako ga provjerite prije dužeg putovanja i prilagodite ga težini natovarenog vozila.

Ne zaboravite da provjerite pritisak i u rezervnom točku, ako ga imate.

Šta se događa ako je guma premalo napumpana?

Kad je pneumatik premalo napumpan, veći dio njegove površine je u kontaktu s putem, a time se povećava otpor kotrljanja i smanjuje ekonomičnost potrošnje goriva.

Suviše nizak pritisak pogoršava sve vozne karakteristike vozila, naprimjer stabilnost i upravljivost, a utiče i na neravnomjerno habanje guma. Premalo napumpani pneumatici su loši kako u pogledu sigurnosti i potrošnje goriva tako i sa aspekta dužine trajanja pneumatika.

Šta se događa ako je guma previše napumpana?

Kad je pneumatik previše napumpan, u kontaktu sa putem je manji dio njegove površine. To izaziva brže i neravnomjerno habanje, a osim toga pneumatik ne obezbjeđuje maksimalno prijanjanje, zbog čega vozač može da ima probleme u kontroli nad vozilom i pri kočenju.

Pneumatik sa previsokim pritiskom postaje osjetljiviji, zato rupe ili strani predmeti na putu mogu brže da ga oštete. Ako primijetite da je pritisak u pneumatiku previsok, nikad ga ne smanjujte dok je guma zagrijana!

Prije odlaska na duži put provjerite dubinu profila pneumatika

Prije nego što krenete na neko duže putovanje, kao što je ljetnji odmor, provjerite dubinu profila po cijelom obimu i po širini dezena gazećeg sloja gume.

Dubina kanala mora biti dovoljna jer znatno utiče na vozne karakteristike, prvenstveno na sprečavanje “akvaplaninga“.

Zakonom propisana minimalna dubina u većini evropskih država je 1,6 milimetara, ali savjetuje se da zbog ranije navedenog razloga pneumatike zamijenite pijre – kada dubina kanala padne ispod 3 milimetra.

Pregledajte gazeći sloj i bočne zidove guma

Pred svaki odlazak na duži put provjerite površinu gazećeg sloja i bočnih zidova. Ako primijetite bilo kakva oštećenja (zareze, ispupčenja …) odnosno sve što je neuobičajeno za pneumatike, što prije se posavjetujte sa vulkanizerom.

On će vam dati savjet šta treba da uradite. Eventualne probleme tako ćete riješiti pravovremeno i izbjeći neprijatnosti koje bi mogle da vam pokvare putovanje do omiljene destinacije.

Obratite pažnju na neravnomjerno habanje

Dok provjeravate gazeći sloj gume, obratite pažnju na neravnomjerno habanje i provjerite da li je pneumatik na sredini, ili na jednom rubu, više istrošen nego na drugom rubu.

Ako jeste, to dovodi do kraćeg vijeka trajanja gume, veće potrošnje goriva i neudobne vožnje.

Ako primijetite da su pneumatici istrošeni na oba ruba, možda ih treba napumpati na odgovarajući pritisak ili provjeriti da li ispuštaju vazduh, a ako se gazeći sloj na sredini troši brže nego na rubovima to može biti znak da je pneumatik suviše napumpan.

Uzrok nepravilnog habanja može biti također i neadekvatna geometrija podvoza, u čemu će vam pomoći za to osposobljen majstor.

Probušila vam se guma u toku vožnje?

Uprkos brižljivim pripremama, može se desiti nepredviđena okolnost – da se pneumatik na putu probuši.

Prije nego što krenete od kuće provjerite koja mogućnost je adekvatnija za vaše vozilo – rezervni pneumatik ili pribor za popravku. Za svaki slučaj, neka vam sve vrijeme bude pri ruci broj telefona za pomoć na putu.

Neke neugodnosti u toj situaciji mogu da vam uštede pneumatici sa tehnologijom RunOnFlat pomoću kojih možete sa probušenom gumom da pređete rastojanje do radionice u kojoj će vam zamijeniti pneumatik, brzinom koja ne prelazi 80 km/h.

Možda vam se svidi

Leave A Reply