Savjeti za pravilno pranje kose

Kao i za sve druge male stvari koje ponavljamo godinama, tako i za pranje kose svako od nas ima neki svoj način koji je vremenom usavršio, a da li je on savršen i da li je uopšte dobar za kosu, saznaćete ukoliko pročitate tekst.

Prije svega odabir šampona je bitan, ali ta tema je već obrađena. Prva greška je nedovoljno pokvašena kosa – svaka vlas mora da bude natopljena vodom prije nego što se počne sa šamponiranjem. Šampon nanosite u količinama koje odgovaraju vašoj gustini i dužini kose, ali tu nećete pogriješiti ako malo pretjerate (bolje nego da štedite pa vam kosa ostane neoprana).

Obratite pažnju da pri šamponiranju posvetite dovoljno vremena masiranju skalpa jer to je najbitniji dio pranja kose – uglavnom je lakše oprati kosu nego skalp. Na skalpu se, pored masnoće i odumrlih dijelova kože, nalaze i prljavština i ostaci proizvoda koje koristite na kosi, pa ako nepravilnim pranjem dovedete do nagomilavanje ovog miksa na skalpu, može doći do pojave peruti ili čak i do smanjene proizvodnje vlasi. Masaža skalpa prokrvljuje kožu i stimuliše folikule da proizvode više kose. Ponovite postupak – isperite i ponovite šamponiranje i masažu.

Drugi šampon dobro isperite, što više vode potrošite, imaćete utisak bolje oprane i ljepše kose. Ukoliko ne isperete šampon kako treba, njegovi ostaci mogu da naprave probleme kao što je iritacija ili pojava peruti. Bilo da vam je farbana kosa ili ne, bilo da je duga ili kratka, balzam vam pomaže da kosa bude ljepša ili da postignete željenu frizuru pa je njegova upotreba poželjna. Dobro je da on na kosi ostane bar minut, a vi iskoristite ovo vrijeme da raščešljate kosu – ne vucite, već lagano raščešljajte rijetkim češljem ili četkom – ako ne uspijete ili ako se mučite, onda vam je vrijeme za šišanje kose. Upotreba proizvoda dva u jedan (šampon + balzam) se ne preporučuje za farbanu kosu, kao ni za dugu kosu. Frotiranje poslije pranja je mjesto gdje mnogi griješe – agresivno trljanje kose peškirima dovodi do mehaničkog oštećenja kose, pri čemu trljanjem kose peškirom ne dobijate baš ništa. Kosu ili uvijte u peškir i ostavite ga da upije vlagu ili stiskanjem (a ne trljanjem) isušite kosu. (Nezavisne.con)

Možda vam se svidi

Comments are closed.