Saveznik dobrog zdravlja: Evo kako sve nar pomaže ženama u menopauzi

0

Laboratorijske studije pokazale su da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru, mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nar ili šopak (lat. Punica granatum), zasluženo ima zvjezdani status među voćem, kada je riječ o ženskom zdravlju i vitalnosti.

Nar ili šopak (lat. Punica granatum), zasluženo ima zvjezdani status među voćem, kada je riječ o ženskom zdravlju i vitalnosti.

Ako niste upućeni koliko ovo voće blagotvorno djeluje na žensko zdravlje, evo nekoliko preporuka:

Podiže raspoloženje i ublažava depresivna stanja

Japanska istraživanja pokazala su da ekstrakt nara može pomoći ženama kod promjena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije.
Jedite nar naročito ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promjenama.

Smanjuje rizik od karcinoma dojke

Laboratorijske studije pokazale su da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru, mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke.
Nar prirodno povećava nivo estrogena u tijelu ako ga ima ispod granice ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše.

Zahvaljujući toj prirodnoj inteligenciji, biljke su mnogo bolje i efektnije rješenje za ženske tegobe nego farmaceutski lijekovi.

Studija iz 2011. godine, objavljena u časopisu “The Journal of Nutritional Biochemistry”, pokazala je da ekstrakt nara djeluje snažnije od lijekova estradiola i tamoksifena.Nar smanjuje rizik od estrogenom uzrokovane pojave raka dojke.

Štiti od osteoporoze i ublažava valunge

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )